Dataset Viewer
image
imagewidth (px) 455
1.28k
| text
stringlengths 50
2.24k
|
---|---|
שנת 1754 היא השנה ה-54 במאה ה-18. זוהי שנה רגילה, שאורכה 365 ימים. 1 בינואר 1754 לפי הלוח הגרגוריאני מקדים את 1 בינואר לפי הלוח היוליאני ב-11 ימים. כל התאריכים שלהלן הם לפי הלוח הגרגוריאני.
אירועים
אוניברסיטת קולומביה נוסדה בשם קינגס קולג' לאחר קבלת רישיון מלכותי מג'ורג' השני מלך בריטניה
נולדו
2 בפברואר – שארל-מוריס דה טליראן, דיפלומט צרפתי (נפטר ב-1838)
9 באוגוסט – פייר שארל ל'אנפן, אדריכל, מתכנן עירוני ומהנדס אזרחי אמריקאי יליד צרפת (נפטר ב-1825)
23 באוגוסט – לואי השישה עשר, מלך צרפת (נפטר ב-1793)
9 בספטמבר – ויליאם בליי, קצין ימי בריטי (מפקד ה"באונטי") (נפטר ב-1817)
19 בספטמבר – פאבל ציציאנוב, הנציב העליון של מלכות המשנה של הקווקז (נפטר ב-1806)
16 באוקטובר – מורגן לואיס, גנרל אמריקני ומושל ניו יורק (נפטר ב-1844)
6 בנובמבר – פרידריך הראשון, מלך וירטמברג (נפטר ב-1816)
נפטרו
8 באוקטובר – הנרי פילדינג, סופר ומחזאי בריטי (נולד ב-1707)
לוח שנה
להלן לוח שנה גרגוריאני – עברי משולב עם ימים בינלאומיים. חגים ומועדים עבריים: Nothing.
שנת 1754 לפי הלוח היוליאני
במקומות בהם היה נהוג אז הלוח היוליאני, שנת 1754 התחילה ביום י"ח בטבת ה'תקי"ד (לעומת זאת, אותה שנה לפי הלוח הגרגוריאני החלה 11 ימים מוקדם יותר, ב-ז' בטבת). אורכה של שנה זו לפי הלוח היוליאני 365 ימים - בדיוק כמו הלוח הגרגוריאני המקביל. |
|
מריט ר' באטריק (באנגלית: Merritt R. Butrick; 3 בספטמבר 1959 – 17 במרץ 1989) היה שחקן קולנוע אמריקאי, הידוע בתפקידיו בגין תפקידיו בסיטקום הנוער "המרובעים" בשנת 1982, בשני סרטי קולנוע עלילתיים של "מסע בין כוכבים", ומגוון רחב של תפקידי משחק בשנות ה-80.
ביוגרפיה
באטריק נולד בגיינסוויל, פלורידה, והיה ילד יחיד. הוא סיים בשנת 1977 את לימודיו בבית ספר התיכון "טמלפייס" שבמיל-ואלי, קליפורניה. הוא החל ללמוד משחק במכון קליפורניה לאמנויות, אך הודח מבית הספר.
תפקידו הראשון על המסך היה דמות של אנס בשני פרקים של דרמת המשטרה "Hill Street Blues", בשנת 1981.
בשנת 1982 הוא לוהק לתפקיד "ג'וני סלאש" אולסביץ', דמות-משנה משמעותית, בסיטקום הנוער "המרובעים", שקיבלה שבחים רבים מצד המבקרים, אך בוטלה לאחר 20 פרקים בלבד (עונה אחת).
עוד בטרם "המרובעים" עלתה לשידור לראשונה, בוטריק לוהק לגלם את דמותו של דייוויד מרקוס, בנו הפיזיקאי של ג'יימס ט' קירק (וויליאם שטנר) עם אהובתה לשעבר קרול מרקוס (ביבי בש), ב-"מסע בין כוכבים 2: זעמו של חאן". הוא המשיך בתפקיד זה בסרט ההמשך "מסע בין כוכבים 3: החיפוש אחר ספוק", אשר במהלכו דמותו נהרגה. מאוחר יותר, הוא הופיע בדמותו של ת'ג'ון, קפטן של ספינת משא, אשר חולצה על ידי הצוות של ספינת החלל אנטרפרייז, בפרק "Symbiosis" משנת 1988 של "מסע בין כוכבים: הדור הבא".
בין לבין, הוא הופיע בסרט הקומדיה משנת 1982 "!Zapped", סרט האימה משנת 1988 "ליל האימה 2", וכבנה של ברברה הרשי בדרמה משנת 1987 בשם "Shy People". |
|
אנג'ליקה רוס (באנגלית: Angelica Ross; נולדה ב-28 בנובמבר 1980) היא שחקנית, אשת עסקים, פעילה למען זכויות טרנסג'נדרים ומגישת פודקאסט אמריקאית. היא המייסדת והמנכ"לית של TransTech Social Enterprises, חברה המסייעת לאנשים טרנסג'נדרים בתחום התעסוקה.
ביוגרפיה
רוס מעידה על עצמה שהרגישה ונתפשה כנשית מגיל צעיר. ב-1998, בגיל 17, סיפרה לאמה שהיא הומו. אמה, נוצרייה אוונגליסטית, אמרה לה שעליה להתאבד, או שהיא עצמה תתאבד, כי "זה בלתי אפשרי" שתהייה אם למישהי כמוה. רוס אכן שלחה ידה בנפשה, אך שרדה את הניסיון.
רוס ברחה מהבית והצטרפה לחיל הים האמריקאי. לאחר כמה חודשים של התעמרות מצד חיילים אחרים, היא ביקשה שחרור משירות תחת מדיניות "Don't Ask Don't Tell" שהייתה אז בתוקף. היא חזרה לבית הוריה במדינת וושינגטון, ושם פגשה במלכת דראג אשר עזרה לה להתחיל את תהליך ההתאמה המגדרית. הוריה לא קיבלו זאת, וזרקו אותה מהבית. |
|
מיכאל אֶנְדֶה (Michael Ende; 12 בנובמבר 1929 – 28 באוגוסט 1995) היה סופר גרמני שחיבר ספרי פנטזיה וספרי ילדים. עבודתו הידועה ביותר היא ספר הפנטזיה האפי "הסיפור שאינו נגמר". בין עבודותיו הידועות האחרות הספרים "ג'ים ונהג הקטר" ו"מומו". ספריו תורגמו ליותר מ-40 שפות, מכרו יותר מ-20 מיליון עותקים, ועובדו לסרטי קולנוע, מחזות בימתיים ואופרות. |
|
הימין המאוחד (בפולנית: Zjednoczona Prawica; ZP) היא ברית פוליטית שמרנית בפולין. היא עלתה לשלטון בעקבות הבחירות לפרלמנט ב-2015.
נוסדה בתחילה כקבוצה פרלמנטרית בין המפלגות "פולין ביחד" ו"פולין המאוחדת", הרכבה השתנה מספר פעמים מאז הקמתה וכיום נשלטת על ידי המפלגה הפוליטית השלטת של פולין, חוק וצדק. החל ממאי 2021, מלבד חוק וצדק ופולין המאוחדת, הקואליציה מורכבת גם מ"הרפובליקנים", סיעת "פיאסט" לצד תמיכה חיצונית של "קוקיז'15" . |
|
אמת או חובה (באנגלית: Never Have I Ever) היא סדרת טלוויזיה אמריקאית מוזרמת מסוגת דרמת נעורים קומית שעלתה לשידור בנטפליקס ב-27 באפריל 2020.
הסדרה, שנוצרה על ידי מינדי קלינג ולאנג פישר, מתמקדת בחייה של דווי וישוואקומאר, תלמידת תיכון אמריקאית ממוצא הודי שבתחומים הרומנטי והחברתי נוטה לקבל החלטות אנוכיות ונמהרות שיוצרות חיכוכים עם הסובבים אותה.
העונה השלישית של הסדרה עלתה לשידור ב-12 באוגוסט 2022, והעונה הרביעית והאחרונה עלתה ב-8 ביוני 2023. כל 4 העונות קיבלו ביקורות חיוביות - 92%-96% עגביניות טריות באתר ביקורות הקולנוע והטלוויזיה Rotten Tomatoes.
תקציר העלילה
דווי היא נערה ממשפחה הודית שמתגוררת בארצות הברית ונטועה בתרבות האמריקאית העכשווית, אך לאחר מות אביה נאלצת לנווט את חייה בצל ציפיותיה השמרניות של אמה הקפדנית. לדווי יש רגשות רומנטיים כלפי פאקסטון, הנער הפופולרי ביותר בתיכון, איתו היא שואפת ליצור מערכת יחסים קרובה, והיא מפתחת יחסי שנאה אהבה עם בן גרוס, נער עשיר ומצטיין בלימודים אך בודד. טניסאי העבר ג'ון מקנרו בתפקיד עצמו מספק קריינות שמשתלבת בחוויותיה של דווי.
שחקנים ודמויות
ראשי
מאיטריי רמקרישנן - דייווי וישוואקומאר, הדמות הראשית. תלמידת תיכון מממוצא הודי שמתמודדת עם מגוון אתגרים אישיים, חברתיים ורומנטיים. לאורך כל העונות מתרחש משולש אהבה בין דייווי לבין פאקסטון ובן גרוס (דמותה של דייווי מבוססת על יוצרת הסדרה, מינדי קאלינג). |
|
ז'אן-ונסן שייל (בצרפתית: Jean-Vincent Scheil, 10 ביוני 1858 קניגסמאקר - 21 ביולי 1940 פריז) היה ארכאולוג, בלשן, אשורולוג ואגיפטולוג צרפתי, נזיר דומיניקני. הוא השתתף בחפירות בשנת 1901 בפרס שבהן נתגלתה אסטלה ובה חקוקים חוקי חמורבי ובהמשך היה הראשון שתרגם ופרסם אותם.
ביוגרפיה
שנותיו המוקדמות
ז'אן שייל נולד בשנת 1858 בכפר קניגסמאקר במחוז מוזל שבחבל לורן בצרפת. תחילה הוא למד במכללת סירק במחוז הולדתו, אחר כך למד תאולוגיה, תחילה בסמינר הקתולי הקטן ביישוב מונטיני-לס-מס, אחר כך בסמינר הגדול בעיר מס. לפי דוגמת אחיו הבכור, ניקולא סבסטיאן שייל (1931-1852), הוא נכנס לשורות הנזירים הדומיניקנים והתחיל בשנת 1881 חניכות אצל חברי המסדר בבלמונטה בספרד. ב-20 בינואר 1882 הוסיף לשמו את השם הפרטי ונסן. |
|
תסיסת אתנול, הנקראת גם תסיסה אלכוהולית, היא תהליך ביולוגי הממיר סוכרים כמו גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז לאנרגיה תאית, ומייצר אתנול ופחמן דו-חמצני כתוצרי לוואי. מכיוון ששמרים מבצעים המרה זו בהיעדר חמצן, נחשבת התסיסה האלכוהולית לתהליך אנאירובי. תהליך זה מתרחש גם בכמה מיני דגים, כולל דגי זהב וקרפיונים. תהליך זה בדגים, בנוסף לתסיסת חומצת חלב, מספק אנרגיה כאשר ריכוז החמצן דל. |
|
מוריה זרחיה (נולדה ב-1980) היא כוריאוגרפית, מחזאית, עורכת ובמאית תיאטרון ישראלית.
ביוגרפיה
זרחיה נולדה ב-1980 ביפו לאב גרפיקאי ולאם גננת, גדלה בבת ים והתחנכה בחולון. |
|
המכון הפלסטיני לחקר מדיניות כלכלית הוא מכון חשיבה פלסטיני אשר הוקם במאי 1994 בירושלים ומנהל הראשון היה הכלכלן הפלסטיני רדוואן שבן. מטרת המכון היא לקיים מחקר כלכלי יישומי ולספק ייעוץ מקצועי וניתוח של מדיניות כדי לקדם את הפיתוח הכלכלי ברשות הפלסטינית.
המכון מפרסם מסמכי עמדה בנושאים שונים הקשורים לכלכלה, מדיניות ולחברה. כמו כן מקיים המכון מדי שנה כנס מרכזי. |
|
אחאל-טקה הוא סוס טורקמני. לגזע זה מוניטין של מהירות וסיבולת, אינטליגנציה ומעיל פרווה בעל ברק מתכתי ייחודי שהוביל לכינוי שלהם 'סוסי זהב'. סוסים אלה מותאמים לתנאי אקלים קשים ונחשבים לאחד מגזעי הסוסים העתיקים ביותר הקיימים. כיום יש סביבות 6,600 אחאל-טקים, רובם בטורקמניסטן, אם כי הם נמצאים גם באירופה וצפון אמריקה. ישנן מספר תיאוריות בנוגע למקורו של האחאל-טקה. אחת מהן היא שהאחאל-טקה הוא צאצא לגזע המכונה הסוס הטורקמני, בעוד יש כאלה הטוענים שהם אותו גזע. |
|
לי הארווי אוסוואלד (באנגלית: Lee Harvey Oswald; 18 באוקטובר 1939 – 24 בנובמבר 1963) היה אזרח אמריקאי, שהתנקש בחייו של נשיא ארצות הברית ג'ון פ. |
|
אלי בר (נולד בשנת 1947) הוא מנהל ישראלי הפעיל בתעשיית ההיי-טק, שירת בצה"ל כקצין בדרגת תת-אלוף ופיקד על יחידה 8200. |
|
הרומן "ג'יין אייר" מאת הסופרת שרלוט ברונטה שיצא לאור ב-1847 זכה לעיבודים רבים לקולנוע ולטלוויזיה. גרסה זו משנת 1973 היא עיבוד ספרותי של הרומן למיני-סדרה בהפקת ה-BBC. את הסדרה ביימה ג'ואן קראפט ומככבים בה סורקה קיוזאק ומייקל ג'ייסטון.
תקציר עלילה
בעיבוד זה של הרומן של שרלוט ברונטה, ג'יין אייר (סורקה קיוזאק) היא אשה צעירה עצמאית ודעתנית. |
|
לארי לי פרסלר (באנגלית: Larry Lee Pressler; נולד ב-29 במרץ 1942) הוא פוליטיקאי אמריקאי חבר המפלגה הרפובליקנית שייצג את מדינת דקוטה הדרומית הן בבית הנבחרים של ארצות הברית והן בסנאט של ארצות הברית במשך שנים רבות.
ביוגרפיה
לימודים, מלחמת וייטנאם וקריירה
פרסלר נולד ב-29 במרץ 1942 בהומבולדט, מחוז מיניהאהא, דקוטה הדרומית. לאחר סיום לימודיו בתיכון, פרסלר למד תחילה באוניברסיטת דקוטה הדרומית בוורמיליון וסיים את לימודיו שם ב-1964 עם תואר ראשון באמנויות (B.A.). לאחר שקיבל מלגת רודס, החל ב-1965 ללמוד באוניברסיטת אוקספורד במשך שנה, ולאחר השלמת לימודיו שירת בין השנים 1966 ל-1968 בצבא ארצות הברית, כולל שירות חלקי במלחמת וייטנאם. על שירותו הצבאי הוענק לו עיטור כוכב הארד.
לאחר סיום שירותו הצבאי, פרסלר סיים לימודי משפטים לתואר שני בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת הרווארד, וסיים את לימודיו ב-1971 עם תואר דוקטור למשפטים (J.D.). במקביל, סיים ב-1971 קורס לימודים בבית הספר לממשל ג'ון פ. קנדי.
לאחר מכן הצטרף לשירות המדינה של דקוטה הדרומית, ועבד במשרד היועץ המשפטי של מזכיר המדינה של דקוטה הדרומית עד 1974. במהלך תקופה זו, בשנת 1972, קיבל את רישיון עריכת הדין שלו במחוז קולומביה והחל לעסוק כעורך דין. |
|
ארמילוס הוא דמות של מלך רשע בתורת אחרית הימים היהודית המוכרת מספרות המדרשים של תקופת הגאונים ואילך.
האזכור הקדום ביותר של ארמילוס הוא בספר זרובבל. על פי המסופר שם, ארמילוס עתיד להיוולד מאבן שיש בדמות אישה לאחר שהשטן ישכב עמה. הוא עתיד לשלוט בעולם ביד קשה ויהרוג בחרב את מתנגדיו. הוא יעלה על ארץ ישראל עם עשרה מלכים ויהרוג את משיח בן יוסף. ישראל יימלטו מפניו למדבר. לבסוף הוא יומת על ידי משיח בן דוד שגם יביס את צבאו. דמותו מתוארת כך: צבע שער ראשו כזהב וכבול, ידיו ארוכות עד עקבי רגליו, גובהו שתים עשרה אמות, פניו ארוכים, עיניו עקומות ומרוחקות זו מזו, יש לו שני קדקודים, וכל רואיו ייראו ממנו.
התייחסות מוקדמת נוספת לארמילוס היא בתרגום יונתן (ישעיהו יא ד) על תכונותיו של משיח בן דויד, "וברוח שפתיו ימית רשע" - "בממליל ספותיה יהי ממית ארמילוס רשיעא" (בעברית: בדיבור שפתיו יהא ממית את ארמילוס הרשע). התרגום מפרש פסוק זה מספר ישעיהו כמוסב ספציפית על דמותו של ארמילוס. |
|
מרצדס-בנץ SSK (בגרמנית: Mercedes-Benz SSK) היא מכונית ספורט, 2 מושבים, רודסטר אשר יוצרה על ידי יצרנית הרכב הגרמנית מרצדס-בנץ בין השנים 1926–1934 בגרמניה. |
|
ש. שלום (שמו המלא: שלום יוסף שפירא; 19 בדצמבר 1904 – 2 במרץ 1990) היה משורר, סופר, מחזאי, מסאי, עורך, ומתרגם עברי. חתן פרס ישראל לשירה לשנת 1973.
תולדות חייו
שלום נולד בפרצ'ב שבפולין, ועלה לארץ ישראל בשנת 1922, כאשר סבו, האדמו"ר מדרוהוביץ חיים מאיר יחיאל שפירא, צאצאו של המגיד מקוז'ניץ ושל רבי ישראל פרידמן מרוז'ין, החליט לעלות עם כל משפחתו. ב-1925 הצטרף עם אביו, האדמו"ר מדרוהוביץ' רבי אברהם יעקב שפירא, לקבוצת החסידים שייסדו את כפר חסידים בעמק זבולון, בראשות קרוב משפחתו האדמו"ר מקוז'ניץ והאדמו"ר מיבלונה. את תיאור העלייה והטרגדיות שפקדו את הקבוצה תיאר בספרו "עליית חסידים".
עבד מספר שנים כמורה, אולם עקב מחלת לב החליט להפסיק להורות. |
|
ישיבת גרודנא היא ישיבה גבוהה השוכנת בקריית פוניבז' שברובע ג' באשדוד. משתייכת לזרם החרדי-ליטאי. |
|
הדג נחש ותזמורת המהפכה – בהופעה חיה הוא האלבום השמיני במספר של להקת ההיפ הופ הישראלית הדג נחש, ואלבום ההופעה השני של הלהקה. ההופעה המשותפת עם תזמורת המהפכה הוקלטה בשנת 2011, והאלבום יצא ב-26 במרץ 2015.
לעומת האלבומים האחרים של הלהקה, האלבום לא נמכר ברשתות השיווק, אלא ניתן להורדה מהאינטרנט ללא עלות. |
|
המסדר העצמאי של העמיתים יוצאי הדופן (באנגלית: Independent Order of Odd Fellows; בראשי תיבות: IOOF) הוא ארגון אחווה אמריקאי הפועל למען מטרות אלטרואיסטיות. הארגון הוקם בשנת 1819, על בסיס אגודה דומה בשם "Oddfellows" שפעלה בבריטניה.
לארגון קיים ארגון לנשים בשם בנות רבקה .
היסטוריה
בשנת 1819 הקימו כמה מתיישבים מבריטניה את הסניף הראשון של האגודה הבריטית Oddfellows בבולטימור (Washington Lodge No. 1) שפעל כסניף חסות לסניף האם ממנצ'סטר שבבריטניה. כעבור 11 שנים פעלו בארצות הברית כששת אלפים חברים ביותר מארבע מדינות. בשנת 1843 פרש הארגון האמריקאי מהחסות של הארגון הבריטי וכך קיבל את התואר "עצמאי". בשנת 1877 היו בארגון כ-456,000 חברים. שיא החברים של הארגון היה ככל הנראה בשנת 1915, עם כ-3,400,000 חברים רשומים.
פעילות
הארגון מקיים פעילות התנדבות למען נוער וילדים בסיכון, איכות הסביבה, נכים, הנצחת נופלים, חינוך ונושאים נוספים. |
|
ראשיתה של ההיסטוריה של נאורו בהתיישבות של נאורו המיקרונזים והפולינזים לפני 3,000 שנה לפחות. מאז היו 12 שבטים על נאורו, המיוצגים בכוכב בעל שנים עשר החודים שבדגל המדינה.
היסטוריה מוקדמת
12 השבטים של נאורו חיו על האי בשלווה. התושבים עסקו בחקלאות ימית: הם תפסו דגים, אקלמו אותם במים מתוקים וגידלו אותם בלגונת בואדה, מה שמספק מקור מזון אמין. המרכיבים האחרים שגדלו במקום בתזונתם כללו קוקוסים ופירות פנדנוס. השם "נאורו" נובע כנראה מהמילה נאורואנית Anáoero, שפירושה "אני הולך לחוף הים".האירופאים הראשונים שנתקלו באי היו על ספינת ציד הלווייתנים הבריטית האנטר, בשנת 1798, בהובלת קפטן ג'ון פירן. התרשמותו של הקפטן מהאי היא מקור השם האנגלי לאי: "Pleasant Island", האי הנעים. מסביבות 1830, תושבי נאורו היו בקשר עם אירופאים מספינות לווייתנים וסוחרים שחידשו את אספקתם (כמו מים מתוקים) בנאורו. תושבי האי סחרו במזון בתמורה לאלכוהול ונשק. הכנסת כלי הנשק והאלכוהול השמידה את השלווה של 12 השבטים החיים באי. |
|
הברוד (באנגלית: The Broad) הוא מוזיאון לאמנות מודרנית בעיר לוס אנג'לס במדינת קליפורניה שבארצות הברית. הוא נפתח בשנת 2015. |
|
ברהם צאלח (בערבית: برهم صالح, בכורדית: بەرھەم ساڵح; נולד ב-12 ביולי 1960) הוא פוליטיקאי כורדי-עיראקי בולט, שכיהן כנשיא עיראק השמיני בין 2 באוקטובר 2018 ל-17 באוקטובר 2022. כיהן גם כראש ממשלת כורדיסטן העיראקית.
ביוגרפיה
ברהם צאלח נולד ב-12 ביולי 1960 בסולימאניה שבכורדיסטן העיראקית. בגיל 16 הצטרף לתנועה הלאומית הכורדית. הוא נעצר פעמיים למשך 43 יום בשנת 1979 בשל פעילותו הפוליטית. לאחר שחרורו סיים את בית הספר התיכון ועזב את עיראק לממלכה המאוחדת כדי לברוח מרדיפות מתמשכות. בשנת 1983 צאלח סיים את לימודיו באוניברסיטת קארדיף וקיבל תואר ראשון בהנדסה אזרחית ובניה. |
|
רנו Type D (בצרפתית: Renault Type D) הוא כלי רכב ממונע, בתצורת קבריולה אשר פותח על ידי לואי רנו בשנת 1901, כשנתיים לאחר שייסד את חברת רנו הצרפתית.
הדגם יועד ל-2 נוסעים, ודגמים מסוימים היו מצוידים במושב אחורי מתקפל. |
|
אנטוני רוולורי (באנגלית: Anthony Revolori; נולד ב-28 באפריל 1996) הוא שחקן אמריקאי. הוא ידוע בעיקר בשל תפקידו כזירו מוסטפא בסרטו של וס אנדרסון "מלון גרנד בודפשט", וכפלאש תומפסון בסרטים "ספיידרמן: השיבה הביתה", "ספיידרמן: רחוק מהבית" ו"ספיידרמן: אין דרך הביתה".
ביוגרפיה
רוולורי נולד בשם אנתוני ג'יי קיניונס (Anthony J. Quiñonez) וגדל באנהיים, קליפורניה. בנם של סוניה ומריו קיניונס, ילידי גואטמלה. אביו היה שחקן בצעירותו. אחיו הגדול, מריו רוולורי גם הוא שחקן. שיחק מגיל שנתיים במספר פרסומות.
קריירה
את קריירת המשחק שלו החל רוולורי ב-2004, עם תפקיד ראשי בסרט הקצר "נברסקה". מאז הופיע במספר סרטים, והשתתף בתפקידי אורח קטנים בסדרות הטלוויזיה "היחידה", "הפמליה", "קוראים לי ארל", "הבנים של טוסון" ו"חסרי בושה".
את התפקיד הגדול הראשון שלו קיבל ב-2014 כאשר גילם את דמותו של זירו מוסטפא בצעירותו, בסרט הדרמה הבריטי "מלון גרנד בודפשט" של הבמאי וס אנדרסון. |
|
1828 בארצות הברית הייתה השנה בה חגגה ארצות הברית 52 שנה מיום היווסדה.
הנהגה
הנשיא: ג'ון קווינסי אדמס (המפלגה הדמוקרטית-רפובליקנית)
סגן הנשיא: ג'ון קלהון (המפלגה הדמוקרטית-רפובליקנית / מפלגת Nullifier Party)
אירועים בולטים
4 ביולי – מתחילה הקמת מסילת הרכבת של בולטימור ואוהיו.
3 בדצמבר – הבחירות לנשיאות ארצות הברית 1828: אנדרו ג'קסון מביס את הנשיא המכהן ג'ון קווינסי אדמס.
אין תאריך מדויק
אנדרו ג'קסון מקים את המפלגה הדמוקרטית
נולדו
אנדרו טיילור סטיל, מנתח אמריקני שנחשב לאבי האוסטיאופתיה. (נפטר ב-1917)
יהושע צ'מברלין, גנרל ופוליטיקאי אמריקני. (נפטר ב-1914)
נפטרו
רייצ'ל ג'קסון, אשתו של נשיא ארצות הברית אנדרו ג'קסון (נולדה ב-1767). |
|
הצהרת ריו על סביבה ופיתוח, המכונה בקיצור הצהרת ריו, היא מסמך קצר שנכתב ב"ועידת האומות המאוחדות לסביבה ופיתוח" (UNCED) ב-1992, הידועה באופן בלתי פורמלי בשם פסגת כדור הארץ. הצהרת ריו כללה 27 עקרונות שנועדו להנחות מדינות לפיתוח בר-קיימא עתידי, ונחתמה על ידי למעלה מ-175 מדינות.
היסטוריה
ועידת ריו, שאימצה את ההצהרה, התקיימה בין ה-3 ל-14 ביוני 1992. לאחר מכן, הקהילה הבינלאומית נפגשה פעמיים כדי להעריך את ההתקדמות ביישום עקרונות המסמך; תחילה בניו יורק בשנת 1997 במהלך מושב העצרת הכללית של האו"ם, ולאחר מכן ביוהנסבורג בשנת 2002. למרות שההצהרה עזרה לקדם מודעות בנושאי איכות הסביבה, על פי עדויות משנת 2007 רק מעט מהמטרות הסביבתיות שלה הושגו באותה תקופה.
תוכן ההצהרה
בהתייחסות ל"טבע האינטגרלי והתלות ההדדית הקיימת בכדור הארץ, "הבית שלנו"", מכריזה הצהרת ריו על 27 עקרונות. העיקרון הראשון קובע שפיתוח בר קיימא חשוב בעיקר לבני אדם, הזכאים לחיות חיים בריאים ופרודוקטיביים בהרמוניה עם הטבע. סעיף 11 מבקש שמדינות יחוקקו חקיקה סביבתית. סעיפים נוספים כוללים ניסוחים של עיקרון הזהירות המונעת, שאמור להיות "מיושם באופן נרחב על ידי מדינות בהתאם ליכולותיהן" (עקרון 15), ושל עקרון "המזהם משלם" אשר מדינות מתבקשות לאמץ כאשר זה תואם את האינטרס הציבורי ולא משבש את הסחר וההשקעות הבינלאומיות (עיקרון 16). העיקרון האחרון מבקש את מימוש העקרונות האחרים מתוך רוח של רצון טוב. |
|
עיצור מכתשי-חיכי, חוכך שורק, אטום הוא צליל עיצורי הנפוץ בשפות מדוברות רבות. |
|
חסידות בויאן (בכתיב מסורתי: באיאן) היא חצר חסידית מהעיירה בויאן בבוקובינה (כיום באוקראינה) שנוסדה על ידי רבי יצחק פרידמן מבויאן, נכדו של רבי ישראל מרוז'ין. חסידות בויאן מנתה ב-2016 כ-2,000 בתי-אב, וב-2021 כ-3,600 בתי-אב[דרוש מקור]. היא כיום הגדולה ביותר מבין חצרות בית רוז'ין.
היסטוריה
הדור הראשון
מייסד חסידות בויאן היה רבי יצחק פרידמן, בעל הספר "פחד יצחק", בנו הגדול של רבי אברהם יעקב פרידמן מסדיגורה (הראשון). רבי יצחק כיהן באדמו"רות מתרמ"ג (1882) עד פטירתו, בי"ז באדר תרע"ז (1917). לאחר שלוש שנים שבהן הנהיג את החצר יחד עם אחיו הצעיר רבי ישראל מסדיגורה, החליטו שני האחים להיפרד ולחלק את הירושה. רבי ישראל קיבל את הנכסים בסדיגורה, כולל ביתו המפואר של סבם רבי ישראל מרוז'ין וכן את חלקת הקבר שבה נקברו אבותיהם, ואילו רבי יצחק קיבל את נשיאות כולל ווהלין ואת בית הכנסת 'תפארת ישראל' ברובע היהודי, ניהול קופת מעות ארץ הקודש ואת זכות הדלקת מדורת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי. בי"ח בחשוון תרמ"ז (1886) רבי יצחק העתיק את משכנו לעיירה בויאן הסמוכה, בה הקימו עבורו חסידיו בית מדרש ובית מגורים ובהם ניהל את עדתו.
רבי יצחק היה חתנו של רבי יוחנן מרחמסטריווקא. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה עבר לווינה, כמו שאר אדמו"רי בית רוז'ין, כיוון שפחדו מהשלטון הרוסי, שעדיין שמר טינה למייסד השושלת, רבי ישראל מרוז'ין. |
|
עימאד אל-דִּין מוֹחמד עבדל מנעם פאיד (בערבית מצרית: عماد الدين محمد عبد المنعم الفايد, באנגלית: Emad El-Din Mohamed Abdel Mena'em Fayed; 17 באפריל 1955 – 31 באוגוסט 1997) היה מפיק קולנוע מצרי ובנו של המיליארדר, מוחמד אל-פאיד. הוא היה בן זוגה של דיאנה, נסיכת ויילס (שבבריטניה), ושניהם מצאו את מותם בתאונת דרכים בפריז.
ביוגרפיה
דוֹדִּי פאיד (دودى الفايد, בתקשורת באנגלית: Dodi [Al-]Fayed) נולד באלכסנדריה, מצרים, והיה בנו הבכור של המיליארדר המצרי, מוחמד אל-פאיד, בעליה לשעבר של חנות הכלבו הרודס שבלונדון. הוא היה אחיו-למחצה של עומאר, קמילה, כרים ויסמין פאיד. אביו, מוחמד אל-פאיד, היה גם הבעלים לשעבר של מועדון הכדורגל פולהאם מהליגה האנגלית, ושל מלון ריץ פריז שבצרפת. אמו של דודי הייתה הסופרת הערבית הסעודית, סמירה ח'אשוקג'י, בתו של מוחמד ח'אשוקג'י ואחייניתו של סוחר הנשק המיליארדר הסעודי עדנאן ח'אשוקג'י.
פאיד למד בקולג' סנט מארק, טרם לימודיו בבית הספר הפרטי הנחשב לבית הספר היקר בעולם- לה רוזי בשווייץ. הוא גם למד זמן קצר באקדמיה הצבאית סנדהרסט שבבריטניה. לאחר שסיים את לימודיו, שימש כנספח בשגרירות איחוד האמירויות הערביות בלונדון. פאיד היה בן דודו של העיתונאי הפוליטי הסעודי וכתב ה"וושינגטון פוסט", ג'מאל ח'אשוקג'י, שנרצח ב-2018 וגופתו בותרה בקונסוליה של ערב הסעודית באיסטנבול. |
|
בני האן (בסינית: 汉族, פין-יין: Hànzú, או: 汉人, Hànrén) הם הקבוצה האתנית הגדולה בעולם. קבוצה זו, שמקורה בסין, מהווה כ-92% מהאוכלוסייה ברפובליקה העממית של סין, וכן 19% מאוכלוסיית העולם.
פרט לבני האן מתקיימים בסין כ-55 קבוצות אתניות המוכרות על ידי המדינה. המונח מתורגם פעמים רבות כ"סינים אתניים", או פשוט כ"סינים", אך שימוש כזה במונח "סינים" נוגד את עמדת הרפובליקה העממית של סין המעדיפה להגדיר את סין כמדינה רב-לאומית, שבני ההאן מהווים את הקבוצה הגדולה ביותר בה.
מרביתם של בני ההאן מתגוררים ברמות ובמישורים של הנהר הצהוב, נהר היאנגצה, נהר הפנינה ובאזור מישור צפון-מזרח סין.
מקורו של המונח בשושלת האן, ששלטה במרבית שטחי סין בהם מרוכזים מרבית בני ההאן. בניבים סיניים מסוימים המונח המקביל מתייחס דווקא לשושלת טאנג.
בני ההאן הם מרבית האוכלוסייה ברפובליקה העממית של סין, בטאיוואן, ובסינגפור. רובם דוברים שפות סיניות. ניתן להתייחס למרבית ההיסטוריה של סין כאל ההיסטוריה של בני ההאן. |
|
אל-גַ'זִירַה (ערבית: الجزيرة; תעתיק מדויק: אלג'זירה, תרגום: "האי", קרי "חצי האי ערב") היא רשת שידור טלוויזיונית לוויינית שמרכזה בדוחה בירת קטר, ומשדרת בערבית ובאנגלית. היא הוקמה על ידי השייח' חמד בן ח'ליפה אאל ת'אני, אמיר קטר, לאחר שהדיח את אביו מהשלטון במדינתם.
הרשת זכתה לפרסום בין-לאומי רב כאשר שידרה קלטות של הטרוריסט אוסאמה בן לאדן לאחר פיגועי 11 בספטמבר, ושל בכירים נוספים בארגון הטרור אל-קאעידה. הרשת מפעילה מספר ערוצים בנוסף לערוץ החדשות הראשי, כגון ערוץ ספורט, ערוץ חי המשדר ועדות וכנסים, ערוץ דוקומנטרי וערוץ מיוחד לילדים. בנוסף לערוצי טלוויזיה מפעילה הרשת מספר אתרי אינטרנט.
היסטוריה
הרשת החלה את דרכה עם תקציב של כ־150 מיליון דולר, שאותו העניק לה אמיר קטר, חמד בן ח'ליפה, לאחר שתפס את השלטון במדינה. הרשת שאפה להתבסס רק על מכירת זמן פרסום, אך ניסיון זה נכשל, בעיקר משום שהבעלים הסעודיים של רשתות שידור ערביות אחרות איימו להפסיק לפרסם חברות שיפרסמו גם באל-ג'זירה. נכון ל-2004, תקציב הרשת הוא כ-120 מיליון דולר, מתוכם 40 או 50 מיליון מאמיר קטר.
הרשת החלה לשדר בשנת 1996. רבים מעובדיה של המחלקה לערבית של בי בי סי (רשת השידור הבריטית הציבורית), עברו לאל-ג'זירה, ביניהם פייסל אל-קאסם שמגיש כיום את אחת התוכניות הפופולריות ביותר של הרשת, הכיוון ההפוך. |
|
טרילוגיית "עדים" (ברוסית: Киноальманах Свидетели) הוא דרמה היסטורית המורכבת משלושה סרטים קצרים בבימויו של קונסטנטין פאם. |
|
או היון-גיו (בקוריאנית: 오현규; נולד ב-12 באפריל 2001 בנאמיאנגג'ו שבקוריאה הדרומית) הוא כדורגלן דרום קוריאני המשחק בעמדת החלוץ בקבוצת סלטיק מליגת העל הסקוטית ובנבחרת קוריאה הדרומית.
קריירת מועדונים
או החל את הקריירה המקצוענית שלו בקבוצות סוואן סמסונג בלו-וינגס וגימצ'און סאנגמו מליגת הכדורגל של קוריאה הדרומית.
ב-25 בינואר 2023 חתם או בסלטיק מליגת העל הסקוטית.
קריירה בינלאומית
ב-11 בנובמבר 2022 ערך או את הופעת הבכורה שלו בנבחרת קוריאה הדרומית, בניצחון 1-0 על נבחרת איסלנד במשחק ידידות.
נכלל בסגל נבחרת קוריאה הדרומית לטורניר גביע אסיה 2023. |
|
מספן הים (בעבר: מחלקת ים) הוא יחידה ראשית במטה חיל הים.
המספן אחראי לפעילות המבצעית, לפעילות האימונים, להדרכה ולפעילות השוטפת של חיל הים. |
|
טיגן לורן-האנה מארי (באנגלית: Tegan Lauren-Hannah Murray; נולדה ב-1 ביולי 1989) היא שחקנית קולנוע, טלוויזיה ותיאטרון אנגלייה המוכרת בעיקר מהופעותיה בתפקיד קאסי איינסוורת' בסדרת הנעורים של ערוץ E4 "סקינס", ובדמותה של גילי בסדרת הפנטזיה "משחקי הכס" ברשת HBO. היא זכתה לשבחים על הופעתה במחזה "מרטינה" באוף וסט אנד משנת 2014, ובסרט הקולנוע "מקום ושמו ברידג'נד" משנת 2015.
ביוגרפיה
מארי נולדה וגדלה בבריסטול, אנגליה שבממלכה המאוחדת. הוריה עובדים באוניברסיטת בריסטול, אביה הוא פרופסור ואמה היא טכנאית מחקר. היא קיבלה תואר בקווינס קולג' באוניברסיטת קיימברידג', ולמדה במרכז צפון בריסטול פוסט 16. היא הייתה חברה בלהקת התיאטרון לנוער של בריסטול אולד ויק.
קריירה
בגיל 16 שמעה מארי על אודישנים לשחקנים צעירים שנערכים בבריסטול, והחליטה להיבחן. |
|
סינגפור החלה את דרכה כנמל עתיק בשם טמסק. בחפירות ארכאולוגיות נמצאו באי שרידים ליישוב אורבני, ונראה שהוא היווה מרכז מסחר אזורי. בימי הביניים נשלטה סינגפור בידי אימפריית סריויג'איה שמרכזה היה באי סומטרה.
במאה ה-14 היא נשלטה בידי סולטנות מלאקה. בשנת 1613 נשרפה סינגפור בידי כח צבאי של פורטוגל והתפתחותה נפסקה לזמן רב. אך המלזים נותרו אדוני האי עד 1819 וההשתלטות הבריטית.
במאה ה-16 נפוץ הכינוי "סינגפורה" שמשמעותו בסנסקריט "עיר האריה".
שגשוגה ומעמדה הנוכחי של סינגפור יכולות להחשב, במידה לא מעטה, כתוצאה בלתי-ישירה של המלחמות הנפוליוניות. כתוצאה מסיפוח הולנד בידי נפוליון בשנת 1810 יצאו הבריטים, אויבי נפוליון, למלחמה לכבוש את המושבה ההולנדית באי ג'אווה, (אינדונזיה של היום). בראש המשלחת הבריטית עמד תומאס סטמפורד ראפלס, קצין מוכשר ושאפתני שהנהיג מדיניות ליברלית-יחסית בהיותו מושל ג'אווה הבריטי. |
|
מוחמד רזא לוטפי (בפרסית: محمّدرضا لطفی; 7 בינואר 1947 – 2 במאי 2014) היה מוזיקאי איראני קלאסי הידוע בשל שליטתו בטאר ובסטאר. הוא שיתף פעולה עם זמרים ובהם מוחמד רזא שג'ריאן, הנגמה אחוואן, שהראם נאזרי ועלי רזא שאה מוחמדי.
חיים וקריירה
מוחמד רזא לוטפי נולד ב-17 בינואר 1947 בעיר גרגאן, במשפחה תרבותית שבה שני הוריו היו מורים.
בעידוד אחיו הגדול, הוא למד לנגן בטאר והראה את כישרונו בכך שזכה בפרס הראשון בפסטיבל המוזיקאים הצעירים של איראן בשנת 1964. בשנה שלאחר מכן, הוא החל את לימודיו בקונסרבטוריון הפרסי הלאומי למוזיקה בטהראן תחת חביבאללה סאלחי והמאסטרו עלי אכבר שחנאזי. הוא היה נגן טאר בתזמורת מנהל האמנויות היפות (תזמורת סבא) בניהולו של חוסיין דהלאווי. |
|
סַחְ'נִין (בערבית: سخنين, במקורות חז"ל: סכנין) היא עיר ערבית במחוז הצפון בישראל. העיר נמצאת בבקעת סח'נין בצפון הגליל התחתון המרכזי (לב הגליל) דרומית לכרמיאל וצפונית-מזרחית לשפרעם. היא הוכרזה כעיר בשנת 1995. הרוב המכריע של תושבי סכנין הם ערבים-מוסלמים, לצד מיעוט של ערבים-נוצרים.
היסטוריה
סח'נין ידועה עוד מן התקופה העתיקה, ויישוב בשם דומה נזכר לראשונה בתעודות מצריות[דרוש מקור].
לאורך התקופה ההלניסטית, הרומית והביזנטית התקיימה במקום העיירה היהודית סכנין. בעיירה ישבו ופעלו בין היתר התנא רבי חנינא בן תרדיון והאמורא רבי יהושע דסכנין, הנזכר רבות במדרשי חז"ל. העיירה סכנין נזכרת רבות בכתבי חז"ל, בין היתר בשל הבקעה השופעת בה היא שוכנת ובשל יבוליה המשובחים, עד שתואר כי מתאניה נטף דבש: ”אמר ר' שמעון בן חלפתא היה מעשה שאמר ר' יהודא לבנו בסיכנין עלה והביא לנו גרוגרות מן החביות, עלה והושיט ידו ומצאה של דבש”.
בתחומי העיר מצויים שרידי עתיקות, ובהם מבנה מקאם המיוחס לרבי יהושע דסכנין שחי במאה הרביעית, המכונה בערבית "נבי א-סאדיק". בימי הביניים שימש הקבר כאבן שואבת לעלייה לרגל. |
|
הפיגוע בקריית היובל התרחש ב-10 במרץ 1991. פלסטיני שהיה חמוש בסכין תקף נשים שעמדו בתחנת אוטובוס בשכונת קריית היובל בירושלים ודקר ארבע מהן למוות. הרוצח נתפס על ידי המשטרה.
הפיגוע
המחבל הגיע בשעה 15:30 לצומת המפלצת, צומת הרחובות הנטקה, טהון וסאלד בקריית היובל. ברשותו נמצאה סכין קצבים. הוא תקף קהל שעמד בתחנת אוטובוס ובמרחק מה דקר עוד ארבע נשים בפלג גופן העליון. שלוש מהן נהרגו במקום והרביעית מתה עם ערב מפצעיה בבית החולים. |
|
חוטים נסתרים (באנגלית: Phantom Thread) הוא סרט דרמה רומנטית תקופתית, שיצא לאקרנים בשנת 2017. הסרט נכתב ובוים בידי הבמאי האמריקאי פול תומאס אנדרסון, ועלילתו מתרחשת בסביבת ההוט קוטור של לונדון בשנות החמישים. מככב בו דניאל דיי-לואיס בדמות מעצב אופנה עילית שלוקח מלצרית צעירה, בגילומה של ויקי קרייפס, כדוגמנית לעיצוביו וכדמות המעניקה לו השראה. זהו תפקידו האחרון של דיי לואיס לפני פרישתו. עיקר הצילומים נערכו בעיירה Lythe בצפון יורקשייר שבאנגליה, והוא סרטו הראשון של אנדרסון שצולם מחוץ לארצות הברית.
הקרנת הבכורה של הסרט נערכה בניו יורק ב-11 בדצמבר 2017. הסרט זכה לשבחים על המשחק, התסריט, הבימוי, הליווי המוזיקלי, עיצוב התלבושות וההפקה. הוא נבחר על ידי המועצה הארצית האמריקאית לביקורת כאחד מעשרת הסרטים המובילים של שנת 2017.
בטקס האוסקר ה-90, שנערך בהוליווד שבלוס אנג'לס ב-4 במרץ 2018, ובו חולקו פרסי האוסקר לסרטי שנת 2017, היה הסרט מועמד לפרס הסרט הטוב ביותר, לבמאי הטוב ביותר, לשחקן הטוב ביותר - דניאל דיי לואיס, לשחקנית המשנה הטובה ביותר - לזלי מנוויל, לפסקול המקורי הטוב ביותר, וזכה בפרס האוסקר לעיצוב התלבושות הטוב ביותר.
עלילה
בלונדון של שנות החמישים, מעצב האופנה הידוע ריינולדס ווּדקוק (דניאל דיי-לואיס) יוצר שמלות לנשות החברה הגבוהה. |
|
בחירות בזק (באנגלית: Snap election) הן מהלך של הקדמת הבחירות, שבו מוכרזת עריכת בחירות (לפרלמנט, לנשיאות, לראשות הממשלה וכדומה) מוקדם מהמועד הרגיל שנקבע בחוק המסדיר את הבחירות, על פי החלטה של גוף נבחר (הפרלמנט, ראש הממשלה וכדומה), שלו נתונה סמכות לעשות זאת.
בחירות בזק מוכרזות כאשר בעל הסמכות להכריז עליהן סבור שתוצאותיהן ייטיבו איתו בהשוואה למצבו הנוכחי. דוגמה: בממשלה המבוססת על קואליציה יכריזו ראש הממשלה או הפרלמנט על בחירות בזק כאשר הם סבורים שהבחירות יביאו לקואליציה יציבה יותר. מניע נוסף לבחירות בזק הוא קבלת הכרעת הבוחרים בסוגיה חשובה העומדת על הפרק (במקומות שבהם לא קיים למטרה זו המנגנון של משאל עם).
היוזמה לבחירות בזק היא של הפוליטיקאים, בשונה מבחירות הדחה, שאותן יוזם ציבור הבוחרים, הנבחרים בבחירות בזק יכהנו במשך קדנציה שלמה, בשונה מבחירות ביניים, שבהן הכהונה היא עד סוף הקדנציה שנותרה.
מאחר שהסמכות להכריז על בחירות בזק היא בדרך כלל בידי נבחר הציבור המכהן (או נבחרי הציבור המכהנים), יש בהכרזתן יתרון למפלגות השלטון המכריזות עליהן. עם זאת, בחירות בזק יכולות גם לחזור כבומרנג על ראשו של נציג הציבור המכהן וכתוצאה מכך יהיה צמצום ברוב שבידיו או אפילו האופוזיציה יכולה לזכות ברוב או לצבור כוח משמעותי.
בחירות בזק בישראל
בישראל הסמכות להכרזה על בחירות בזק לכנסת נתונה לכנסת, היכולה לחוקק חוק המורה על פיזורה ועל הקדמת הבחירות, וכן לראש הממשלה, שבהסכמת נשיא המדינה רשאי להוציא צו לפיזור הכנסת.
אחרי הבחירות לכנסת העשרים ואחת נתן נשיא מדינת ישראל את המנדט להקמת קואליציה ליו"ר הליכוד בנימין נתניהו, ואחרי שכשל בהקמת ממשלה הכנסת חוקקה את חוק התפזרות הכנסת העשרים ואחת, והבחירות לכנסת העשרים ושתיים נקבעו ל־17 בספטמבר 2019. גם בכנסת זו נתניהו ובני גנץ יושב ראש מפלגת כחול לבן לא הצליחו להקים ממשלה והכנסת, פיזרה את עצמה, הבחירות לכנסת העשרים ושלוש נקבעו ל-2 במרץ 2020, ו' באדר ה'תש"ף בזמן שבו התפרצה מגפת הקורונה בישראל, גם בכנסת הזו בנימין נתניהו קיבל ראשון את המנדט להקמת הממשלה, ממשלת ישראל נכנסה למצב חירום, ב־17 במאי 2020 הוקמה ממשלת אחדות לאומית וממשלת חילופים בעלת שני ראשי ממשלת ישראל בנימין נתניהו ראש ממשלת ישראל בנימין גנץ ראש ממשלת ישראל החלופי, והוקם קבינט הקורונה, בכך הסתיימה תקופה המשבר הפוליטי בישראל (2019–2022). |
|
וילהלם שפמן (בגרמנית: Wilhelm Schepmann; 17 ביוני 1894 - 26 ביולי 1970) היה ראש האס אה בגרמניה הנאצית ונשא דרגת אובר-גרופנפיהרר באס אס ורייכסלייטר במפלגה הנאצית.
שפמן החליף את ויקטור לוצה, אחרי שלוצה נהרג בתאונת דרכים ב-2 במאי 1943. שפמאן פעל להעלאת המורל בקרב אנשיו ושילב יחידות של האס-אה בכוחות האס-אס. |
|
אאודי פילד (באנגלית: Audi Field) הוא אצטדיון כדורגל בוושינגטון די. סי., בירת ארצות הברית. קיבולת האצטדיון היא 20,000 צופים, והוא משמש כמגרשה הביתי של קבוצת ה-MLS די. סי. יונייטד.
היסטוריה
כבר בשנת 2004, הביע הקומישינר של ה-MLS, דון גרבר את דאגתו מהתנגשות לוחות המשחקים של די. סי. יונייטד והוושינגטון נשיונאלס, שכן שתי הקבוצות השתמשו באותו אצטדיון לצורך משחקיהן הביתיים (בליגת ה-MLS וה-MLB, בהתאמה). הוא טען כי אצטדיון ייעוד לכדורגל צריך להיות יעד מרכזי של הקבוצה. מספר אופציות למיקומו של האצטדיון החדש נבדקו, כולל האפשרות כי הקבוצה תשחק בבולטימור, הסמוכה, במדינת מרילנד. |
|
היינריך השלושה עשר, דוכס בוואריה (בגרמנית: Heinrich XIII. von Bayern; 19 בנובמבר 1235 – 3 בפברואר 1290), היה דוכס בוואריה התחתונה בין השנים 1253–1290.
ביוגרפיה
היינריך נולד ב-19 בנובמבר 1235, לאוטו השני, דוכס בוואריה ואגנס מפפאלץ, בתם של היינריך החמישי, רוזן הפלטינט שעל הריין ואגנס מהוהשטאופן.
בשנת 1253 מת אביו אוטו השני, דוכס בוואריה, והיינריך ואחיו לודוויג השני, דוכס בוואריה ירשו את נחלותיו. בשנת 1255 חולקה דוכסות בוואריה בין היינריך לאחיו: היינריך קיבל את בוואריה התחתונה, ואילו לודוויג קיבל את בוואריה העליונה ואת רוזנות הפלטינט שעל הריין.
מאחר שחלוקת הדוכסות הייתה בניגוד לחוק, היא עוררה את זעמם של הבישופים בבוואריה, ובעקבות כך הם שיתפו פעולה עם אוטוקאר השני, מלך בוהמיה שפלש באוגוסט 157 לבוואריה. שני האחים שיתפו פעולה ביניהם, והצליחו להדוף את הפלישה. בשנים הבאות נלחם היינריך נגד ארכיבישוף זלצבורג ונגד בישוף פזאו, ובסכסוך בין רודולף הראשון, מלך בוהמיה לאוטוקאר השני, מלך בוהמיה הוא החליף את נאמנותו כמה פעמים.
הינריך תיקן כמה תקנות למען שלום האזרחים, שקבעו שחובה להסתובב בלילה עם פנס, וכן שאסור להסתובב עם חרב או פגיון ברחבי העיר.
ב-3 בפברואר 1290 מת היינריך, ובניו אוטו השלישי, דוכס בוואריה, לודוויג השלישי, דוכס בוואריה ושטפן הראשון, דוכס בוואריה ירשו את נחלותיו. בשנת 1305 הוכתר בנו אוטו השלישי, דוכס בוואריה כמלך הונגריה. |
|
יונתן מלכא (נולד ב-2 בנובמבר 1986), הוא ספורטאי ישראלי המתחרה בענף הטריאתלון במרחקים האולימפיים (1.5 ק"מ שחייה, 40 ק"מ רכיבת אופניים, 10 ק"מ ריצה).
ביוגרפיה
מלכא שנולד בעיר אילת החל להתחרות בטריאתלון בגיל 10. לאחר שזכה במספר תחרויות נוער מקומיות בישראל, החל להתאמן באופן מקצועי יותר, הצטרף למועדון "איילות", ובשנת 2004 זכה לראשונה באליפות ישראל לנוער בטריאתלון.
בשנת 2005 השלים זכייה שנייה ברציפות בתואר אלוף ישראל לנוער וזכה במדליית הזהב במשחקי המכביה לנערים. בהמשך, צורף לסגל העתודה האולימפית של ישראל והחל להתחרות בסבב המקצועני הבינלאומי. באותה שנה עבר להתגורר בקריית חיים ולהתאמן תחת הדרכתם של מאמן השחייה ערן גורל ומאמן הטריאתלון הבריטי גלן קוק.
בשנת 2007 סיים במקום ה-15 באליפות אירופה בטריאתלון עד גיל 23. לאחר הישגו צורף לסגל ההכנה לאולימפיאדת לונדון 2012 של הוועד האולמפי הישראלי
בשנת 2009 הגיע למקום ה-5 בטריאתלון הבינלאומי של פוקט, תאילנד.
בשנת 2010 השיג ניקוד במספר תחרויות בינלאומיות ונכנס לרשימת הדירוג המקצוענית של איגוד הטריאתלון העולמי.
במהלך השנים ניצח מלכא עשרות תחרויות ריצה וטריאתלון בארץ ובחול והיה שותף להקמת מועדון הריצה "ריאקשן", שהוקם על מנת לקדם את הספורט האירובי בישראל ולהעלות את המודעות לשילוב ריצה ופעילות גופנית אירובית בקרב האוכלוסייה. |
|
דריו פרייס (באנגלית: Dario Prais, נולד ב-27 ביולי 1963) הוא פרופסור חבר לפדיאטריה בפקולטה לרפואה ע״ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב, מומחה למחלות ריאה בילדים, ומנהל המרכז ע"ש גראוב לסיסטיק פיברוזיס ומכון הריאות, במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל.
ביוגרפיה
פרייס נולד וגדל בבואנוס איירס, ארגנטינה. אמו, אווה (עקרת בית) ואביו יצחק-סיטו (סוחר טקסטיל) הם שניהם ילידי ארגנטינה, שהוריהם היגרו לארגנטינה מפולין. לפרייס שתי אחיות מבוגרות ממנו. מכיתה א' למד פרייס בבית ספר ציבורי ארגנטינאי, ובמקביל, בשעות אחה"צ, בבית ספר יהודי. בגיל הנעורים הצטרף לתנועת הנוער הציונית הבונים דרור כחניך וכמדריך, ובהמשך כיהן גם כמזכ"ל התנועה בארגנטינה.
בשנת 1981 הגיע לשנת לימודים ב"מכון למדריכי חוץ לארץ" בירושלים, ועם סיום הכשרתו שנמשכה כשנה, חזר לארגנטינה לפעילות, להדרכה ולהובלת תנועת הנוער הבונים דרור ברחבי ארגנטינה.
בשנת 1984 הגיע לישראל כעולה חדש, עם גרעין של חברי התנועה, והתיישב בקיבוץ נתיב הל"ה. הוא התגורר בקיבוץ כ-10 שנים, ולאחריהן עבר להתגורר בכפר סבא.
בשנים 1986–1993 למד בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. |
|
אן קרופורד אצ'סון, באנגלית: Anne Acheson (5 באוגוסט 1882 - 13 במרץ 1962) הייתה פסלת בריטית-אירית. היא ואלינור האלה המציאו יציקות גבס לגפיים שבורות של חיילים. |
|
כיכר הקתדרלה בווילנה (בליטאית: Katedros aikštė) היא הכיכר הראשית של העיר העתיקה בוילנה, בירת ליטא, מול קתדרלת וילנה הנאו-קלאסית. הכיכר מהווה מיקום מרכזי בחיים הציבוריים בעיר, ממוקמת במעבר הרחובות הראשיים ומשקת את המגוון התרבותי בעיר. באתר זה מתקיימים באופן קבוע ירידים וכינוסים של אנשי עיר, מצעדים צבאיים, אירועים ציבוריים דתיים ורשמיים, אטרקציות והופעות גדולות, הצדעות ראש השנה ותערוכות. זה לא רק המיקום התוסס והחשוב ביותר בעיר, אלא הוא גם אחד הסמלים המשמעותיים והידועים ביותר של ליטא כולה.
כיכר הקתדרלה נוסדה בסוף המאה ה-19, במהלך שחזור הקתדרלה ושופצה. בעבר היה האזור מאוכלס בצפיפות ונבנה עם בתים מימי הביניים והרנסאנס. חלקים מהאזור נכבשו גם על ידי הטירה התחתית. לאחר הקמת כיכר חדשה הוא הפך לשטח הפתוח הראשי של מרכז התקציב. שם נערכו המצעדים הצבאיים הרוסיים ושם נערך רחוב השנתי. |
|
אגרטל ווטרלו (באנגלית: Waterloo Vase) הוא פסל בצורת אגרטל שגובהו 5 מטרים, ומשקלו 20 טונות. הארגטל עשוי גוש אחד של שיש קרארה, ומאז שנת 1906 הוא מוצב בגן ארמון בקינגהאם בלונדון, בירת הממלכה המאוחדת.
היסטוריה
נפוליאון בונפרטה בחולפו בטוסקנה שבאיטליה, בדרכו לכיבוש רוסיה ראה את גוש השיש הענקי והזמין את עשיית האגרטל, עליו תכנן להציג תבליטים המנציחים את ניצחונותיו.
לאחר תבוסתו במלחמות נפוליאון האגרטל הוענק לג'ורג' הרביעי, מלך הממלכה המאוחדת בשנת 1815 על ידי פרדינד השלישי, דוכס טוסקנה. ג'ורג' (אז יורש העצר) העביר את האגרטל לידי הפסל ריצ'רד ווסטמאקוט במטרה שיהפכו לפסל שיוצב בטירת וינדזור כאנדרטה לזכר קרב ווטרלו. |
|
שנת 456 היא השנה ה-56 במאה ה-5. זוהי שנה מעוברת, שאורכה 366 ימים. באותה תקופה הלוח הגרגוריאני עוד לא היה קיים, ולכן שנה זו קיימת בלוח היוליאני בלבד. ספירת הנוצרים, המקובלת כיום, החלה בשנת 525, ולכן המספר הסודר של שנת 456 ניתן לה בדיעבד. כל התאריכים שלהלן הם לפי הלוח היוליאני.
אירועים
נולדו
נפטרו
לוח שנה
להלן לוח שנה יוליאני – עברי משולב עם ימים בינלאומיים. חגים ומועדים עבריים: Nothing. |
|
Need to Know הוא שיר שהוקלט על ידי הזמרת והראפרית האמריקאית דוג'ה קאט. השיר יצא לאור ב-11 ביוני 2021, כחלק מאלבום האולפן השלישי שלה, Planet Her, על ידי חברות התקליטים קימוסבי רקורדס ו-RCA רקורדס. ב-31 באוגוסט 2021, הופץ כסינגל השלישי מתוך האלבום.
השיר קיבל מועמדות בטקס פרסי גראמי ה-64 בקטגוריה "ביצוע הראפ המלודי הטוב ביותר".
רקע והכרזה
ב-22 באפריל 2021, דוג'ה קאט חשפה לראשונה את השיר בראיון לבילבורד. על תאריך צאתו של השיר הכריזה דוג'ה קאט ב-8 ביוני 2021 באמצעות הרשתות החברתיות שלה, תוך פרסום סרטון טיזר קצר לשיר. בנוסף, הודיעה כי השיר ישמש כסינגל השיווקי הראשון מתוך האלבום Planet Her. יום לאחר מכן, הכריזה על תאריך צאתו של האלבום, עטיפתו ורשימת הרצועות שלו. כמה חודשים לאחר מכן, נשלח השיר לרדיו להיטים עכשוויים והופץ באופן רשמי כסינגל השלישי מתוך האלבום.
הרכב ומילים
השיר תואר כ"שיר R&B עם בס כבד". |
|
ג'ריקן (באנגלית: Jerrycan) הוא מכל מלבני קשיח, בעל ידית נשיאה ופייה דמוית משפך ובעלת כיסוי אטום, המיועד להובלת מים, דלק ונוזלים אחרים במשקל הניתן לנשיאה על ידי אדם אחד או שניים. ג'ריקנים עשויים ממתכת או מחומר פלסטי ונפחם נע בדרך כלל בין חמישה לעשרים ליטר.
הג'ריקן פותח ערב מלחמת העולם השנייה, ובמהלכה נעשה בו שימוש נרחב על ידי צבאות גרמניה ובעלות הברית. מאז ועד היום יש לו שימושים צבאיים נרחבים למעשה בכל צבא בעולם. יש לו גם שימושים אזרחיים, במיוחד במחנאות.
כבר מראשית השימוש בג'ריקן נהוג היה לסמן את תכולתו באותיות (מים, בנזין וכו'), בין השאר על מנת להימנע ממילוי מים בג'ריקן שהכיל לפני כן דלק, מחשש להרעלה. כיום מקובל בחלק ממדינות העולם להבדיל בין ג'ריקנים לסוגי נוזלים שונים על ידי ייצורם בצבעים שונים. |
|
אוניברסיטת מקמסטר (באנגלית: Mcmaster University) היא אוניברסיטת מחקר ציבורית בעיר המילטון באונטריו, קנדה.
נכון לשנת 2022, באוניברסיטה יש למעלה מ-32,000 סטודנטים לתואר ראשון ולמעלה מ-5,000 סטודנטים לתארים מתקדמים. בוגרים וסטודנטים לשעבר מתגוררים ברחבי קנדה וב-139 מדינות.
האוניברסיטה קרויה של שמו של הסנטור וילהלם מקמסטר, שתרם לאוניברסיטה את ההון הראשוני להקמתה. בית המחוקקים של אונטריו הכריז על הקמתה בשנת 1887. הלימודים התקיימו בבניין אולם מקמסטר בטורונטו. תארים ראשונים הוענקו בשנת 1894. בשנת 1930 עברה האוניברסיטה מטורונטו לעיר המילטון.
מבחינת איכות המחקר נחשבת האוניברסיטה כאחת הטובות בקנדה. שלושה מבין בוגרי וחוקרי האוניברסיטה זכו בפרסי נובל: דונה סטריקלנד, כלת פרס נובל בפיזיקה לשנת 2018, סיימה תואר ראשון בהנדסת פיזיקה (B.Eng) בשנת 1981,
מיירון שולס, חתן פרס נובל בכלכלה לשנת 1997, סיים תואר ראשון בכלכלה בשנת 1964, וברטרם ברוקהאוז, חתן פרס נובל בפיזיקה לשנת 1964 היה פרפסור לפיזיקה באוניברסיטה. |
|
עמק זבולון או "עמק עכו" או "עמק יגור" הוא עמק בצפון ארץ ישראל, הנמצא לאורך מפרץ חיפה ומהווה למעשה המשך השבר של עמק יזרעאל.
גאוגרפיה
אורכו של העמק מגיע עד לכדי 14 קילומטרים, ורוחבו המקסימלי מגיע עד לכדי 9 קילומטרים. גבולותיו הם נחל נעמן מצפון, רכס הכרמל מדרום, הים התיכון ממערב והרי הגליל התחתון ממזרח. נחל קישון חוצה את העמק בחלקו הדרומי.
שם העמק
למעשה, שמו של העמק יסודו בטעות, שכן עמק זבולון של ימינו היה שייך לנחלת שבט אשר, לפי תיאורי גבולות הנחלות שבספר יהושע, בעוד שבט זבולון שכן באזור עמק יזרעאל. מקור הטעות הוא בפרשנות מוטעית לפסוק בברכת יעקב לזבולון: "זבולון לחוף ימים ישכון", שממנו נשמע כאילו נחלת שבט זבולון היא בחוף הים. לפי פרשנויות שונות, הערות לסתירה בין ברכת יעקב לנחלות השבטים בפועל בספר יהושע, כוונת הפסוק היא שלשבט זבולון היה מסדרון צר מנחלתו אל חוף הים, אך לא ששכן באמת על חוף הים.
שמו הערבי של עמק זבולון הוא ואדי ג'ידרו או ג'ידרו. על שם "חירבת ג'ידרו" שהייתה במקום בו שוכן היום כפר ביאליק. זכר לשם זה נשמר בנחל גדורה (ואדי פוארה). |
|
9 הוא אלבום האולפן החמישי של הראפרית האמריקאית ליל קים. האלבום יצא לאור ב-11 באוקטובר 2019, על ידי חברות התקליטים קווין בי ו-eOne. ב-15 בפברואר 2019, יצא הסינגל הראשון "Go Awff", וב-27 בספטמבר באותה השנה, יצא הסינגל השני, "Found You".
עם יציאתו נכנס האלבום אל המקום ה-22 במצעד אלבומי ה-R&B של חברת המצעדים הרשמית.
רקע, הפקה והוצאה
את האלבום הקליטה ליל קים בין שנת 2017 לשנת 2019. האלבום מכיל בתוכו שירים בסגנון ההיפ-הופ. למרות שמו, האלבום הוא לא האלבום התשיעי של קים, אלא אלבומה החמישי בסך הכל, והוא יוצא ארבע עשרה שנה לאחר צאת אלבומה הקודם, The Naked Truth. |
|
ג'ים בראון (באנגלית: Jim Brown; 31 בדצמבר 1908 – 9 בנובמבר 1994) היה כדורגלן ומאמן סקוטי-אמריקאי, ששיחק בעמדת החלוץ.
ביוגרפיה
בראון נולד ב-31 בדצמבר 1908 בקילמרנוק שבסקוטלנד. הוא היה לבכור מבין ארבעת אחיו, כששניים מהם היו לשוערים בעתיד. בשנת 1920 נטש אביו את המשפחה ועבר לגור בארצות הברית, כששבע שנים אחר כך עזב גם בראון במטרה למצוא את אביו שהתגורר בווסטפילד שבניו ג'רזי.
תחילת הקריירה של בראון הייתה חובבנית עד שנת 1930 בה התחיל לשחק בקבוצות מהליגות האמריקניות. הוא שיחק בקבוצת ניו יורק ג'איינטס ולאחר שחזר מלשחק במונדיאל 1930 הוא חזר לאותה קבוצה ששינתה את שמה למועדון הכדורגל של ניו יורק. לאחר מכן הוא וחברו הוותיק לקבוצת ניו יורק, רצו קרול, שיחקו בקבוצה וונדררס שבברוקלין. בעקבות הסכסוכים שהיו באותה העת בין ליגות הכדורגל האמריקניות, ASL ו-USFA, והשפל הגדול שהתרחש בשנת 1929, הביא לסגירתה של ליגת ה-ASL בשנת 1932 ובראון החליט לשחק בבריטניה.
כשהגיע לבריטניה הוא הראה עניין בעיני כמה קבוצות בשל הופעותיו הטובות כששיחק בארצות הברית, כשאחד מהן היא מנצ'סטר יונייטד. הוא שיחק בה משנת 1932 עד 1934 וכבש בה את שערו הראשון מנקודת הקרן בהופעתו הראשונה, וזכה עימה בגביע מנצ'סטר של 1933/34 כשבגמר הוא כובש את שער הניצחון נגד מנצ'סטר סיטי רגע לפני עזיבתו. |
|
Audio (בעברית: שמע) הוא סינגל שהוקלט על ידי הלהקת פופ LSD, מתוך אלבום הבכורה שלה, LSD. השיר יצא לאור ב-10 במאי 2018, כסינגל שני מתוך האלבום על ידי חברת תקליטים קולומביה רקורדס.
וידאו קליפ
את הקליפ של השיר ביים ארנסט דזומילה. |
|
כלכלה אוֹטַרְקית היא כלכלה אשר בה היחידה הכלכלית (מדינה, למשל) אינה מקיימת סחר חוץ עם סביבתה (כמדינה למשל, ללא סחר בינלאומי עם מדינות אחרות) ומנסה לספק את כל צרכיה בכוחות עצמה. בתאוריה הכלכלית נהוג להגדיר צורת משטר כלכלי זו כמשק סגור. |
|
בִּירוּנִי וכן בֵּרוּנִי (באוזבקית: Беруний (Beruniy), בקאראקלפאקסטית: Бируний (Biruniy), ברוסית: Беруни) היא עיר ברפובליקה האוטונומית של קאראקלפאקסטן, אוזבקיסטן. היא ממוקמת על הגדה הצפונית של אמו דריה ליד הגבול של אוזבקיסטן עם טורקמניסטן. העיר היא מקום מושבו של מחוז בירוני. במקור, העיר הייתה ידועה כעיר ההיסטורית כָּאת' (ערבית/פרסית: کاث, אוזבקית מודרנית: Kos) ושימשה כבירת ח'ווארזם בתקופת השושלת האפריגית. בשנת 1957 שונה שמה ל"בירוני" לכבודו של חוקר ימי הביניים ואיש האשכולות, אל-בירוני שנולד בה. בירוני קיבלה מעמד של עיר ב-1962.
בירוני היא עיר תעשייתית חשובה בקאראקלפקסטן. קיימים בה מפעל אספלט, מפעל ללבנים, מפעל כותנה ומפעל לנעליים. ישנם גם מפעלי טקסטיל רבים.
היסטוריה
בירוני הייתה עיר הבירה של ח'ווארזם מתקופת השושלת האפריגית החל משנת 305 לספירה בקירוב, היא החליפה את הבירה הישנה טופרק-קאלה. |
|
טירה או א-טירה (בערבית: الطيرة) היא כפר פלסטיני בנפת רמאללה ואל-בירה ביהודה ושומרון.
לפי נתוני הלשכה הפלסטינית המרכזית לסטטיסטיקה מ-2007, מנתה אוכלוסיית הכפר 1,276 תושבים.
מיקום
טירה ממוקמת בהרי בנימין המערביים, 8.3 קילומטרים דרום-מערבית לרמאללה. היא גובלת בביתוניא ממזרח ומצפון, בית חורון מצפון, בית עור אל-פוקא ("בית חורון עליון") מצפון-מערב, בית ענאן ממערב ובית דוקו מדרום.
מקור השם
טירה הוא שמם של מספר יישובים במרחב ארץ ישראל, ובהם העיר טירה שבשרון, והכפר טירי שבדרום לבנון. בעבר יישובים ערביים בשם זה התקיימו גם באזור חיפה, באזור בית שאן ובאזור רמלה. לפי החוקר הבריטי בן המאה ה-19 אדוארד הנרי פאלמר, מקור שמות היישובים הללו במילה העברית והארמית "טירה", ובשלבים מאוחרים יותר הוא בולבל עם המילה הערבית 'טייר', ציפור.
היסטוריה
התקופה העות'מאנית
טירה יושבה לאחר המאה ה-18 בידי מהגרים מדורא שבדרום הר חברון. אצל רובינסון וסמית' (1838) טירה נזכרת ככפר מוסלמי, השוכן במחוז בני מאלכ, ממערב לירושלים.
בסקר ארץ ישראל המערבית (1883) נזכר היישוב טירה ככפריר השוכן על רכס. |
|
מייקל גרג וילסון (באנגלית: Michael Gregg Wilson; OBE; נולד ב-21 בינואר 1942 בניו יורק) הוא מפיק ותסריטאי של רבים מסרטי ג'יימס בונד.
חייו
מייקל וילסון הוא בנו החורג של מפיק ג'יימס בונד אלברט ברוקולי ואחיה למחצה של ברברה ברוקולי, שותפתו הנוכחית בהפקת הסרטים. אביו הוא השחקן לואיס וילסון. וילסון סיים ללמוד הנדסת חשמל בקולג' הארוי מוד Harvey Mudd College ב-1963. אחרי כן הוא למד משפטים באוניברסיטת סטנפורד. אחרי שסיים ללמוד, עבד וילסון עבור ממשלת ארצות הברית ומאוחר יותר בחברה שמקום מושבה בוושינגטון די. סי. והתמחה בחוק בינלאומי. |
|
תאונת הרכבת באודישה הייתה תאונת רכבת שהתרחשה ב-2 ביוני 2023 במדינת אודישה שבהודו, כאשר שתי רכבות נוסעים התנגשו זו בזו ועם רכבת משא. לפחות 294 בני אדם נהרגו ויותר מ-1,175 נפצעו, מה שהופך את התאונה לתאונת הרכבות הקטלנית ביותר במאה ה-21 בהודו, ולאחד מאסונות הרכבת הקטלניים בהיסטוריה.
רקע
למרות השקעות משמעותיות של ממשלות לשיפור התשתיות, תאונות רכבות נותרו תכופות בהודו, אשר מחזיקה באחת מרשתות הרכבת הגדולות בעולם. תאונת הרכבת החמורה ביותר בהיסטוריה של הודו התרחשה בשנת 1981, במהלך סופת ציקלון במדינת ביהר, כאשר רכבת נוסעים צפופה ירדה מהפסים וצללה לתוך נהר, וגרמה ליותר מ-800 הרוגים.
התאונה
ב-2 ביוני 2023, סמוך לשעה 19:00, שתי רכבות נוסעים התנגשו בקו הראשי של Howrah-Chennai ליד תחנת הרכבת Bahanaga Bazar במחוז בלרוסה במזרח מדינת אודישה. בתאונה נהרגו לפחות 288 אנשים ויותר מ-1,000 נפצעו. |
|
יחסי איחוד האמירויות הערביות–מקדוניה הצפונית הם יחסי החוץ בין איחוד האמירויות הערביות למקדוניה הצפונית. לאיחוד האמירויות הערביות יש שגריר לא תושב למקדוניה הצפונית המוצב ברומא, ואילו מקדוניה הצפונית מחזיקה בשגרירות באבו דאבי.
במרץ 2023 נפגש נשיא מקדוניה הצפונית, סטבו פנדרובסקי, עם נשיא איחוד האמירויות הערביות, שייח' מוחמד בן זאיד אאל נהיאן. אאל נהיאן הביע רצונות לשיפור נוסף של היחסים בין שתי המדינות. |
|
קפריקורן 1 (באנגלית: Capricorn One) הוא סרט קולנוע משנת 1978 (הוקרן בישראל תחת השם "חטיפה בשעת האפס"), שעלילתו הבדיונית מתארת ניסיון של נאס"א לביים נחיתה מאוישת על מאדים ולהציגה כנחיתה אמיתית. הסרט נוצר בהשראת התפתחות תאוריית הקשר על זיוף הנחיתה על הירח, שתרמה לא מעט להצלחתו והוא נמנה עם סדרת סרטי הקונספירציה של שנות השבעים שבאו בעקבות רצח קנדי ופרשת ווטרגייט.
במאי הסרט פיטר האיימס הכניס אלמנטים מרתקים בעלילה ועם השחקנים נמנים, אליוט גולד, ג'יימס ברולין, האל הולברוק, סם וטרסטון, ברנדה ואקרו וקארן בלק.
עלילת הסרט
עם ניסיון ההמראה לקראת המשימה של כיבוש המאדים, נוצרת תקלה, המונעת את שליחת האסטרונאוטים למשימתם. נאמר להם כי הם במעצר, ואם הם יתנגדו יאונה רע למשפחותיהם. בלית ברירה הם מסכימים לכל מה שמוכתב להם.
האסטרונאוטים שאינם נשלחים אל המאדים מצולמים באולפן משוכלל עם תפאורה אותנטית של רקע המאדים (הרבה אדום). מן האולפן הם מבצעים בין היתר שיחות עם מנהיגי עמם וכן עם משפחותיהם. שיחות אלה משודרות לציבור הרחב ובין היתר קשוב להן מדען אחד ששם לב לבאג מסוים והוא ששיחות הטלפון זורמות מבחינת המשוחחים (למשל, על שאלה מה שלומך? מתקבלת מיד תשובה) בעוד שכתוצאה מהמרחק הממוצע בין כדור הארץ למאדים (כ-20 דקות אור בממוצע) צריך היה לקחת זמן של כ-40 דקות מהרגע של פתיחת שיחה ועד קבלת התשובה. |
|
הכחשת המוות הוא ספר פסיכולוגיה ופילוסופיה משנת 1973 מאת האנתרופולוג התרבותי ארנסט בקר, בו המחבר מסתמך על יצירותיהם של סרן קירקגור, זיגמונד פרויד, נורמן א. בראון ואוטו ראנק. הספר זכה בפרס פוליצר לספרות עיון בשנת 1974, חודשיים לאחר מותו של הסופר.
רקע
הנחת היסוד של הכחשת המוות היא שהציוויליזציה האנושית היא בסופו של דבר מנגנון הגנה סמלי משוכלל כנגד ידיעתנו שאנו בני תמותה. מנגנון זה, בתורו משמש תגובה רגשית ואינטלקטואלית בסיסית המהווה את מנגנון ההישרדות שלנו. בקר טוען כי דואליות בסיסית בחיי האדם קיימת בין העולם הפיזי לבין העולם הסמלי של המשמעות האנושית. האנושות היא בעלת אופי דואליסטי המורכב מעצמי פיזי ומעצמי סמלי, ולכן אנו מסוגלים להתעלות מעל דילמת התמותה באמצעות גבורה, על ידי מיקוד תשומת לבנו בעיקר בעצמי הסמלי שלנו. התמקדות סימבולית זו בעצמי (self) לובשת את צורתו של "פרויקט האלמוות" של הפרט (או "פרויקט causa sui" , כלומר הגורם המהווה את הסיבה של עצמו), שהוא למעשה מערכת אמונה סמלית המבטיחה שהמאמינים סבורים, או מאמינים, שהם עצמם עדיפים או עליונים על המציאות הפיזית. בכך שהם חיים בהצלחה תחת תנאי פרויקט האלמוות, אנשים מרגישים שהם יכולים להפוך להרואיים, ומכאן ואילך – לחלק ממשהו נצחי: משהו שלעולם לא ימות בהשוואה לגופם הפיזי. תחושה זו, בתורה, נותנת לאנשים את התחושה שלחייהם יש משמעות, מטרה ושהם בעלי משמעות בתוכנית הגדולה של הדברים – התוכנית של האל, היקום או ההוויה, כל אחד לפי אמונתו. |
|
גביע בלארוס בכדורגל (בבלארוסית: Кубак Беларусі па футболу) הוא טורניר כדורגל הנערך מדי שנה בידי התאחדות הכדורגל הבלארוסית ובו לוקחים חלק מועדוני כדורגל מבלארוס.
באטה בוריסוב היא שיאנית הזכיות (5 במספר). נותנת החסות של הטורניר היא חברת ההימורים בספורט, חברת Parimatch.
השתתפות
כל המועדונים המשחקים בליגת העל הבלארוסית, הליגה הבלארוסית הראשונה והליגה הבלארוסית השנייה, שהם מועדונים מקצוענים, ו-4-3 מועדוני כדורגל לחובבים, מתחרים בגביע הבלארוסי.
שיטת התחרות
הטורניר נערך בשיטת ה"נוק-אאוט". קבוצות הליגה השנייה וליגת החובבים מתחילות לשחק משלב 1/64. קבוצות הליגה הראשונה נכנסות לטורניר משלב 1/32, וקבוצות ליגת העל מתחילות משלב 1/16.
עד לשנת 2014 נערכו כל השלבים כמשחק אחד. החל משנת 2014 - שלבי רבע הגמר וחצי גמר משוחקים בשני משקים (בית וחוץ), השלבים המוקדמים ומשחק הגמר - משוחקים במשחק אחד.
המשחקים משלב הסיבוב הראשון עד לשלב שמינית הגמר נערכים בחודשים מאי - אוקטובר. |
|
הפולמוס הרבני-קראי הוא הוויכוח ארוך השנים בין היהדות הרבנית לקראית, הנסוב בעיקר על אמונת הראשונים בתורה שבעל פה וסמכותה המחייבת. שיא הפולמוס היה בימי הביניים המוקדמים, אך הוא התנהל אף במאה ה-19.
נושאים עיקריים
הנשיא ענן בן דוד, הנחשב חליפות למבשרה החשוב או למייסדה של הקראות, דחה את תוקפה של התורה שבעל פה, את מקורה האלוהי ואת סמכותם המחייבת של הרבנים כמפרשיה. חכמי הקראים המשיכו בדרכו וקידשו את המקרא לבדו. בין היתר, נימקו את טענתם בכך שאלוהים ציווה במפורש לא להוסיף ולא לגרוע מתוך דברי התורה. "אֵת כָּל הַדָּבָר, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם - אֹתוֹ תִשְׁמְרוּ, לַעֲשׂוֹת: לֹא תֹסֵף עָלָיו, וְלֹא תִגְרַע מִמֶּנּוּ." כמו כן, ציינו שחכמי המשנה והתלמוד חלקו רבות וטענותיהם סותרות במקומות רבים את לשון הכתוב, ולטענתם הוכיח הדבר שלא הסתמכו על מסורת משמים אלא פיתחו אותה בעצמם. האופן בו הוסיפו הרבניים לפרש ולפסוק, בהסתמך על יצירת קודמיהם, הבטיח לשיטת הקראים כי לקורפוס שלהם יצטרפו עוד ועוד טעויות מידי אדם.
מן הצד הרבני, נדחו הטיעונים בהסתמך על הציווי לשמוע בקול החכמים: "כי ייפלא ממך דבר למשפט... ובאת אל-הכהנים הלוים ואל-השֹפֶט אשר יהיה בימים ההם ודרשת והגידו לך את דבר המשפט. ועשית על-פי הדבר אשר יגידו לך... |
|
דודו כהן (נולד ב־25 בספטמבר 1979) הוא עיתונאי, עורך ומגיש טלוויזיה ישראלי.
ביוגרפיה
נולד בקריית שמונה למשפחה מסורתית-דתית. למד בתיכון דנציגר בקריית שמונה. |
|
ג'ורג' למואל וודס (באנגלית: George Lemuel Woods; 30 ביולי 1832 – 7 בינואר 1890) היה עורך דין, שופט ופוליטיקאי אמריקאי מאורגון, איש המפלגה הרפובליקנית, שכיהן כמושל אורגון השלישי בשנים 1866–1870. לאחר שהתמודד לתקופת כהונה נוספת ללא הצלחה, מונה וודס על ידי הנשיא יוליסס ס. גרנט כמושל טריטוריית יוטה, תפקיד בו כיהן בשנים 1871–1875.
ראשית חייו
ג'ורג' למואל וודס נולד במחוז בון שבמיזורי, כשני מבין ארבעת בניהם של קיילב וודס ומרגרט (לבית מקברייד) וודס. אבות משפחתו הגיעו לאמריקה הצפונית מסקוטלנד בסוף המאה ה-17, והתיישבו בתחילה בקולוניית וירג'יניה לפני שעברו לאזור הספר בקנטקי. |
|
נאשוויל (באנגלית: Nashville) הוא סרט קולנוע מוזיקלי משנת 1975 שביים רוברט אלטמן. הסרט עוקב במשך סוף שבוע אחד אחר עשרים וארבע דמויות שונות שהסיפורים שלהן מתערבבים זה בזה, על רקע בירת טנסי, נאשוויל, שהיא גם בירת הקאנטרי האמריקנית. רבים סוברים שהסרט מהווה את פסגת היצירה של אלטמן כבמאי קולנוע, הן מבחינת הביקורת הנוקבת שבו, והן מבחינת העשייה שלו.
הסרט היה מועמד לחמישה פרסי אוסקר, ביניהם לסרט, לבמאי (אלטמן), לשתי שחקניות משנה (לילי טומלין ורוני בלקלי) וכן זכה בפרס אחד, על שיר הנושא של הסרט I'm Easy, שנכתב בידי קית' קאראדין. |
|
קרלו מריה ויגאנו (באיטלקית: Carlo Maria Viganò; נולד ב-16 בינואר 1941) הוא ארכיבישוף קתולי מסורתי איטלקי, שכיהן כנונציו (שליח הוותיקן) בארצות הברית בין השנים 2011 ל-2016 וכמזכיר הכללי של הוותיקן מ-2009 עד 2011. ויגאנו ידוע בכך שפרסם את שערוריית ההדלפות של הוותיקן ב-2012, שבה חשף שחיתות פיננסית בוותיקן, ומכתב מ-2018 המאשים את האפיפיור פרנציסקוס ומנהיגים קתולים אחרים בטיוח האשמות על התעללות מינית של הקרדינל לשעבר תיאודור מקאריק. בשנת 2024, האשים הוותיקן את ויגאנו בפילוג, הוא הוכרז אשם והוטל עליו חרם. |
|
"סָלָט" הוא שיר ילדים עברי בחרוזים שנכתב על ידי ע' הלל, הולחן על ידי דפנה אילת והושר על ידי דליה פרידלנד.
השיר התפרסם בספרו של ע' הלל, "הספר הגדול של ע. הלל".
קישורים חיצוניים
סלט, באתר יוטיוב, בערוץ נושא – Dalia Friedland.
מילים לשיר סלט (המולחן), באתר שירונט. |
|
קרונוצקי (הידוע גם בשם קרונוצקיה סופקה; ברוסית: Кроноцкая сопка) הוא הר געש מורכב בחצי האי קמצ'טקה שבמזרח רוסיה. ההר מתנשא לגובה של 3,482 מטרים מעל פני הים ונישא טופוגרפית ל־2,736 מטרים.
להר צורה חרוטית סימטרית, מה שהופך אותו בעיני רבים לאחד ההרים היפים בחצי האי. הוא דומה מאוד להר פוג'י ביפן ולהר מאיון בפיליפינים. הלוע של הפסגה סגור בפקק געשי, והפסגה מכוסה קרח. |
|
מחוז משנה מסטיסלב (בבלארוסית: Мсціслаўскі раён; ברוסית: Мстиславский район) הוא אחד מ-21 מחוזות משנה מנהליים של מחוז מוהילב שבמזרח בלארוס. מרכזו המנהלי היא העיר מסטיסלב.
דמוגרפיה
בתקופת עריכת מפקד האוכלוסין של בלארוס (2009) , מנתה אוכלוסיית מחוז המשנה מסטיסלב 24,768 בני אדם. האוכלוסייה הצטמצמה ובשנת 2018 נמנו במחוז המשנה 20,781 בני אדם. ההרכב האתני של האוכלוסייה במחוז היה ב-2009: 90.73% בלארוסים, 7.68% רוסים ו-1.59% אחרים. שפות הדיבור הנפוצות: בלארוסית (67.6%) ורוסית (30.92%). |
|
בעולם הישיבות, אַבְרֵךְ הוא אדם אשר מקדיש חלק ניכר מיומו ללימוד תורה בישיבה או בכולל. במקור התייחס המונח בפרט לגבר צעיר בשנים הראשונות אחרי חתונתו, אך כיום, בעיקר בחברה החרדית בישראל, התרחב גם לאנשים מבוגרים יותר. כינוי זה נועד להבדילו מבחור ישיבה, שהוא רווק הלומד בישיבה.
מקור השם
בספר בראשית (מא, לט-מה) מסופר כי פרעה התרשם מחכמתו של יוסף, לאחר שזה הצליח לפתור את חלומו. על פי הכתוב, פרעה מינה אותו למשנה למלך והוא זכה לכינוי "אברך", כינוי יחידאי הקשור ככל הנראה למעמד המלכותי שקיבל:
במקביל לפירושים שניתנו למונח זה על דרך הפשט, בבראשית רבה (פרשה צ', ג) מצוי פירוש על דרך הדרש הרואה במילה זו הלחם: ”אברך – אב בחכמה ורך בשנים”, כלומר: בחכמתו הוא כאב (איש בוגר וזקן) ומצד גילו הוא רך בשנים (צעיר), ובניגוד למצופה כבר בגיל צעיר יחסית יש בו חכמה כשל איש מבוגר.
מעמד האברכים
מתקופת חז"ל ואילך נחשב מעמדם של תלמידי חכמים לגבוה במיוחד בחברה היהודית עד שנאמר כי "אפילו ממזר תלמיד חכם וכהן גדול עם הארץ, ממזר תלמיד חכם קודם לכהן גדול עם הארץ" (תלמוד ירושלמי הוריות פ"ג מח ע"ג). בעת החדשה, לומד שהתבלט מנעוריו בחריפות שכלו וזיכרונו ובכוח לימודו כונה "עילוי" ונחשב ל"שידוך" הרצוי ביותר, גם אם משפחתו הייתה ענייה.
לימוד ופרנסה
ערך מורחב – פרנסה מלימוד תורה
על אף המעמד הגבוה של קהילת הלומדים, עיסוק בלעדי בלימוד תורה לא היה מקובל כתופעה רווחת, אלא אם הלומד סווג כירא שמים, עם דרך ארץ, עילוי לימודי ובעל רטוריקה מתקדמת, וכך הוכר על ידי חבריו ואלו שהיו לו לחברותא ושילב עיסוק ופרנסה מלימוד התורה כמלמד, שוחט, או רב קהילה, בית כנסת או ישיבה. במספר מקומות בתלמוד מופיע גינוי לאנשים שאינם מתפרנסים מיגיע כפם כמו אינם דואגים לנשותיהם לשאר כסות ועונה. במסכת ברכות אף טוען רבי חייא כי "גדול הנהנה מיגיע כפיו יותר מירא שמיים". |
|
זטלנד (באנגלית Zetland) הוא פרוור בסידני, המנוהל על ידי עיריית סידני (The City of Sydney).
גאוגרפיה
זטלנד ממוקם בחלקו הדרומי של אזור השליטה של עיריית סידני, וגובל מצפון בווטרלו, בדרום בביקונספילד ורוסברי, במערב באלכסנדריה ובמזרח בקנזינגטון. |
|
רעידת האדמה במזרח הקרוב בשנת 1068 הייתה רעידת אדמה שהתרחשה בבוקר של ה-18 במרץ 1068 באזור המזרח הקרוב. רעידת האדמה גרמה לכ-20,000 מקרי מוות ולנזקים מהותיים במצרים, בארץ ישראל, בחצי האי ערב, ובאזורים אחרים ממזרח לים התיכון. ההערכה היא שרעידת האדמה הייתה בעוצמה 7.0 בסולם מגניטודה לפי מומנט.
נזקים מרעידת האדמה
האזור הצפוני ביותר בו הורגשה רעידת האדמה היה היישוב בניאס (שנמצא בעת המודרנית באזור חוף הים של סוריה) והאזור הדרומי ביותר בו הורגשה רעידת האדמה היה אזור חג'אז (שנמצא בעת המודרנית בערב הסעודית). העיר העתיקה של "איילה", הממוקמת בקצה הצפוני של מפרץ אילת, בה נמצאת בעת המודרנית העיר עקבה, נחרבה לחלוטין.
בנוסף לכך רעידת האדמה גרמה גם נזק לעיר העתיקה תיניס שבמצרים. בקהיר הנזק היחיד שגרמה רעידת האדמה היה נזק למסגד עומר אבן אל-אס . לפי ההערכות של הסייסמולוג ניקולס אמברסיס רעידת האדמה גרמה לנזקים רבים במיוחד ברמאללה שם להערכתו היו בסביבות 15,000 מקרי מוות. |
|
תמר מלכה (נולדה ב-23 ביוני 2000) היא ג'ודוקא ישראלית המתחרה בקטגוריית המשקל של עד 48 ק"ג, זוכת מדליית ארד באליפות אירופה (זאגרב 2024).
קריירה
מלכה זכתה במדליית כסף ובשתי מדליות ארד באליפויות אירופה השונות לנוער.
2022
באליפות העולם שנערכה באוקטובר בטשקנט שבאוזבקיסטן הפסידה בסיבוב הראשון למרושה שטנגר מסלובניה.
2023
בגראנד סלאם תל אביב 2023 שנערך בפברואר זכתה במדליית כסף.
באליפות העולם שנערכה במאי בדוחה שבקטר הפסידה בסיבוב השני לאביבא אבוז'קינובה מקזחסטן, לאחר שבסיבוב הראשון ניצחה את לין צ'ן-האו מטאיוואן.
בגראנד סלאם אולן בטור שנערך ביוני זכתה במדליית ארד.
באליפות אירופה שנערכה בנובמבר במונפלייה שבצרפת הפסידה בשלב שמינית הגמר לשירין בוקלי המקומית, לאחר שבסיבוב הראשון ניצחה את טוגצ'ה בדר מטורקיה.
2024
מדליית ארד באליפות אירופה
באליפות אירופה שנערכה באפריל בזאגרב שבקרואטיה זכתה במדליה ראשונה בקריירת הבוגרים שלה, כאשר זכתה במדליית ארד. |
|
בערך זה מצוינים אירועים בולטים שהתרחשו במהלך שנת 1930 ונוגעים לעולם הקולנוע. |
|
עַבְּוֵ֫ין (בערבית: عبوين) הוא כפר פלסטיני מוסלמי בצפון נפת רמאללה ואל-בירה של הרשות הפלסטינית.
גאוגרפיה
הכפר שוכן בגובה 680 מטרים ומרבית תושביו מתפרנסים מחקלאות. בין השאר, גדלים באדמות הכפר תאנים, גפן, זיתים, תפוחים ואגסים. |
|
נפת אנקונה (באיטלקית: Provincia di Ancona) היא נפה במזרחו של מחוז מארקה שבאיטליה. היא משתרעת על שטח של 1,940 קמ"ר, ובשנת 2006 התגוררו בה 465,906 נפש. בירתה של הנפה בעיר אנקונה.
הנפה גובלת בנפת פזארו אה אורבינו במחוז מארקה בצפון-מערב, בנפת מצ'רטה במחוז מארקה בדרום, בפרוג'ה במחוז אומבריה במערב ובים האדריאטי במזרח. |
|
Lakka היא הפצת לינוקס המבוססת על ההפצה LibreELEC ונועדה להרצת משחקי וידאו ישנים באמצעות רטרוארץ'.
תוכנה
ההפצה משתמשת בממשק של רטרוארץ' ומשתמשת באמולטורים של אותה תוכנה.
היא כוללת גם תמיכה באינטרנט אלחוטי, בלוטות' וכן תמיכה בפרוטוקול SMB, Secure Shell , ובפרוטוקול SCP . אלה יכולים לסייע לחיבור בקרי משחק והעברת קבצים למחשבים המריצים את ההפצה דרך האינטרנט.
פלטפורמות
ניתן להריץ את ההפצה על מחשבי 32 ביט ו-64 ביט. נוסף על כך, ישנן גרסאות ייעודיות עבור מחשבי ראספברי פאי ומחשבי לוח נוספים.
גרסאות
תגובות
מחד, יוחסו להפצה יתרונות כגון היותה הפצה קלה להרצה, עיצוב נאה ותמיכה בחומרה רבה. מאידך, עצם העובדה שאי אפשר להריץ דרכה משחקי לינוקס, ווינדוס או סטים הוחשב כחיסרון. |
|
גזאמטקונסטוורק (בגרמנית: Gesamtkunstwerk, בתרגום מילולי: יצירת אמנות כוללת) הוא מונח גרמני המיוחס למלחין האופרה הגרמני ריכרד וגנר ומשמעו הצגה אופראית הכוללת מוזיקה, תיאטרון ואמנויות חזותיות. וגנר גרס, שבטרגדיה היוונית העתיקה היו כל האמנויות האלה שלובות וממוזגות, אך לאחר זמן נפרדו והתרחקו. וגנר התייחס בביקורתיות אל האופרה של תקופתו, ששמה דגש רב מדי על המוזיקה ולא כללה דרמה איכותית. |
|
לאופולד הרביעי, דוכס אנהלט (בגרמנית: Leopold IV. von Anhalt; 1 באוקטובר 1794 – 22 במאי 1871), היה דוכס אנהלט-דסאו בין השנים 1817–1863, ולאחר מכן דוכס אנהלט עד לשנת 1871.
ביוגרפיה
לאופולד נולד ב-1 באוקטובר 1794 בדסאו, לפרידריך, נסיך הכתר של אנהלט-דסאו ואמליה, רוזנת הסן-הומבורג, בתם של פרידריך החמישי, רוזן הסן-הומבורג וקרולינה, נסיכת הסן-דרמשטדט.
בשנת 1817 מת סבו לאופולד השלישי, דוכס אנהלט-דסאו, ובמקומו עלה לאופולד לשלטון. בשנת 1847 מת היינריך, דוכס אנהלט-קתן ללא יורשים, ולאופולד ירש את נחלתו, ובשנת 1853 איחד את הנחלות לדוכסות אנהלט-דסאו-קתן. במהלך מהפכות אביב העמים נאלץ לאופולד לתת חוקה חדשה לנתיניו, אולם לאחר מכן ביטל אותה, ובשנת 1859 נתן חוקה אחרת לדוכסות. בשנת 1863 מת אלכסנדר קרל, דוכס אנהלט-ברנבורג ללא יורשים, ולאופולד ירש אותו, ובעקבות כך אוחדו כל נחלות בית אנהלט לדוכסות אנהלט המאוחדת.
בשנת 1866 הצטרפה הדוכסות בראשות לאופולד לפרוסיה במלחמת אוסטריה–פרוסיה, ובשנת 1867 הצטרפה לקונפדרציה הצפון-גרמנית. בשנת 1870 לחמו כוחות הדוכסות לצד פרוסיה במלחמת צרפת–פרוסיה, ובשנת 1871 הצטרפה הדוכסות לאימפריה הגרמנית.
בשנת 1871 מת לאופולד, ובנו פרידריך הראשון, דוכס אנהלט עלה לשלטון במקומו.
משפחתו
ב-18 באפריל 1818 התחתן לאופולד עם פרדריקה וילהלמינה, נסיכת פרוסיה, בתם של לודוויג קרל, נסיך פרוסיה ופרדריקה ממקלנבורג-שטרליץ. |
|
קין (Keane) היא להקת רוק בריטית שהוקמה בשנת 1997, אשר ידועה בשימוש בפסנתר ככלי הנגינה העיקרי שלה במקום גיטרות. הלהקה פרצה לתודעה העולמית בשנת 2004 עם יציאת אלבומה הראשון Hopes and Fears, אשר היה האלבום הנמכר ביותר בבריטניה באותה שנה. אלבומה השני של הלהקה, Under the Iron Sea, שיצא בשנת 2006, זכה אף הוא להצלחה רבה.
היסטוריה
הקמה ושנים הראשונות
טום צ'פלין וטים רייס-אוקסלי הכירו בילדותם והלכו לאותו בית ספר, אותו ניהל אביו של טום. מאוחר יותר, שניהם עברו לבית ספר אחר, שם פגשו את דומיניק סקוט וריצ'רד יוז. ארבעתם גילו את חיבתם למוזיקה, אך אף אחד מהם לא חשב שזו קריירה מתאימה.
בשנת 1995, בעודו לומד באוניברסיטה בלונדון, טים הקים להקת רוק יחד עם דומיניק והציע לריצ'רד להיות המתופף של הלהקה. הם קראו ללהקה "The Lotus Eaters" והחלו את דרכם כלהקת קאברים, כאשר ניגנו בעיקר שירים של U2, אואזיס והביטלס. אדם ת'אדהופ, אותו פגש טים באוניברסיטה ושניהם הפכו לחברים, לקח לידיו את תפקיד ניהול הלהקה כחלק מחברה להפקת סרטים שהייתה בבעלותו.
בשנת 1997, מששמע את טים מנגן בפסנתר, הציע לו כריס מרטין להצטרף ללהקתו, קולדפליי. |
|
ורדה הורביץ (נולדה ב-27 במרץ 1957) היא עיתונאית וסופרת ישראלית.
ביוגרפיה
ורדה הורביץ נולדה בוורשה, פולין. |
|
העתק סן אנדראס (San Andreas Fault) או שבר סן אנדראס הוא העתק גאולוגי בדרום-מערב קליפורניה שבארצות הברית, המהווה קו השקה בין שני לוחות טקטוניים – הלוח הפסיפי והלוח הצפון-אמריקאי. תזוזת לוחות אלה לאורך קו השבר היא הגורם העיקרי לרעידות אדמה תכופות באזור זה. הגדולה והקטלנית שבהן התחוללה ב-18 באפריל 1906 בסן פרנסיסקו.
מסלול השבר
אורכו של העתק סן אנדראס כ-1,300 קילומטר. מקובל לחלק אותו לשלושה חלקים:
חלקו הדרומי של השבר מתחיל סמוך לימת סלטון בצפון רכס הרי החוף הפסיפי, ממשיך צפונה ומתקמר מערבה בואכה הרי סן ברנרדינו, הלאה לאורך גבולם הדרומי, חוצה את מעבר קייהון. (Cajon pass), ממשיך צפונה לאורך גבולו הצפוני של רכס הרי סן גבריאל, חוצה את פארק פרזייר ומתקמר צפונה, בחלק המכונה "הקימור הגדול" (Big bend). צפונית מערבית לפארק פרזייר, עובר השבר לאורך מישור קריזו (Carrizo Plain), אשר בשל צחיחותו היחסית מאפשר לחזות היטב בקו השבר. |
|
יאבור (פולנית: Jawor; גרמנית: Jauer) היא עיירה בצפון-מזרח פרובינציית שלזיה תחתית שבדרום-מערב פולין. בעיירה ניתן למצוא כנסיית שלום פרוטסטנטית. היא הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו בשנת 2001. "טירת יאבור" נמצאת ביאבור. יאבור הוא השם הפולני לעץ השקמה.
היסטוריה
החפירות הארכאולוגיות מוכיחות שתחילת ההתיישבות באזור הייתה בתקופה הנאוליתית, כ-5000 שנים לפני הספירה. לתקופה זו עד 500 לפנה"ס מוקדשת תערוכה במוזיאון ביאבור. |
|
"ורוד זוהר" הוא סינגל שהוקלט על ידי הזמר-יוצר הישראלי אור עמרמי ברוקמן. השיר יצא לאור ב-18 בינואר 2021, כסינגל השני מתוך אלבום הבכורה העתידי שלו, על ידי חברת התקליטים טדי הפקות.
רקע
שלושה חודשים אחרי יציאת הסינגל הקודם שלו, "מאין באתי", עמרמי ברוקמן הוציא לאור את הסינגל, השני מתוך אלבום הבכורה העתידי שלו, אותו כתב והלחין יחד עם סתיו בגר, שגם הפיק אותו.
תוכן השיר
עמרמי ברוקמן כתב את מילות השיר בעקבות שברון לב ממערכת יחסים שנגמרה, כאשר הבין שלא הכול "ורוד וזוהר". השיר מדבר על הכאב לאחר הזוגיות, ועל הזיכרונות ממנה.
וידאו קליפ
לשיר הופק וידאו קליפ רשמי אשר פורסם בערוץ היוטיוב של עמרמי ברוקמן בסמוך לצאתו של הסינגל. הקליפ בוים על ידי עומר אלוני. בקליפ ניתן לראות רגעים שמשקפים את חייו של אור אחרי השתתפותו ב"הכוכב הבא לאירוויזיון" בין ימי הצילום להופעות, וכיצד חייו הפרטיים השתלבו בתקופה זאת. בקליפ מופיעות מאיה צפיר ואלי טינגר.
הצלחה
השיר הופיע לראשונה במקום השביעי במצעד השבועי של חברת מדיה פורסט, עם כ-58 השמעות בתחנות הרדיו בישראל. |
|
סיישל משתתפת במשחקים האולימפיים לנוער מאז היווסדם באולימפיאדת הנוער סינגפור (2010). היא מעולם לא השתתפה במשחקי החורף האולימפיים לנוער. עד כה, אף ספורטאי נוער סיישלי לא זכה במדליה אולימפית לנוער. ההשתפות של ספורטאי הנוער הסיישלים היא בעיקר סמלית.
השתתפות במשחקים
משחקי הקיץ
המשלחת הראשונה של סיישל למשחקים האולימפיים לנוער הייתה לאולימפיאדת הנוער סינגפור וכללה ארבעה ספורטאים שהתחרו בארבעה ענפי ספורט: איגרוף, אתלטיקה, בדמינטון ושחייה. ספורטאי המשלחת לא הגיעו להישגים משמעותיים וסיימו במקומות האחרונים. גם המשלחת לאולימפיאדת הנוער נאנג'ינג לא הגיעה להישגים משמעותיים. המשלחת מנתה שלושה ספורטאים שהתחרו בשלושה ענפים: בדמינטון, הרמת משקולות ושחייה. |
|
משה (מוקי) רון (נולד ב-20 ביולי 1945) הוא פרופסור בדימוס לספרות אנגלית ולספרות השוואתית באוניברסיטה העברית, מתרגם ועורך ספרותי ישראלי.
ביוגרפיה
משה רון נולד בשם משה זינגר בשנת 1945 בפתח תקווה וגדל בתל אביב. בוגר בית הספר התיכון "אליאנס" ברמת אביב. לאחר שרותו בצה"ל למד באוניברסיטה העברית בירושלים בחוגים למדע המדינה, לימודים רומאניים וספרות אנגלית, לאחר מכן למד ספרות אנגלית באוניברסיטת באפלו (שהיא חלק מאוניברסיטת המדינה של ניו יורק). רון השלים דוקטורט באוניברסיטת ייל, ב-1975 וב-1980 מונה למרצה באוניברסיטה העברית. ב-1985 הפך למרצה בכיר, וב-2005 לפרופסור חבר. ב-2007 יצא לגמלאות.
עבודות התרגום הראשונות של רון התפרסמו בכתב העת 'סימן קריאה'. הוא מתרגם מצרפתית, מאנגלית ומספרדית ומרבה לתרגם ספרות אמריקאית עכשווית. ערך עם חנן חבר את סדרת "הכבשה השחורה" של ספרי סימן קריאה, ועבד כמתרגם וכעורך של הספריה החדשה. |
|
גשר הציצים (באיטלקית: Ponte delle Tette - "פונטה דה לה טטה") הוא גשר ברובע סן פולו של ונציה שבאיטליה.
את שמו קיבל הגשר בשנות ה-50 של המאה ה-15 בשל היותו במרכז "אזור החלונות האדומים" של ונציה, ובשל מספר הזונות הרב שהיו בסביבתו ועברו עליו. באותה עת היו מעודדים את הזונות לעמוד חשופות חזה. חלקן התבקשו לעשות זאת כדי להוכיח שאינן גברים בלבוש אישה, ואחרות אף קיבלו תשלום על מנת שיפתו ו"ירפאו" הומוסקסואלים (הומוסקסואליות הייתה עבירה שדינה מוות ברפובליקה של ונציה). |
|
יצחק (איצ'ו) אביטל (נולד ב-20 במאי 1960) הוא שחקן קולנוע ותיאטרון ישראלי.
ביוגרפיה
נולד בשם יצחק אביטל בירושלים, בה גדל. הוא דור שביעי בירושלים מצד אביו. למד בבית הספר היסודי לוריא ובבית הספר התיכון ע"ש דנמרק. בהיותו בן 16 למד במשך שנה בקורס קולנוע אצל דוד גרינברג. בוגר בית הספר למשחק בית צבי ב-1985. |
|
מיתוג ישראל (באנגלית: Brand Israel) הוא קמפיין יחסי ציבור שמנהלת ממשלת ישראל לשיפור תדמיתה של ישראל באמצעים של מיתוג מקומות. מטרת הקמפיין היא לבסס את התדמית של ישראל כחברה קוסמופוליטית, פרוגסיבית, ודמוקרטית-ליברלית, ולהנגידה להומופוביה והדיכוי המצויים באומות האסלאמיות השכנות. וזאת כדי להימנע מזיהוי של ישראל כמקום קשוח ומסוכן, מיליטריסטי ופנאטי, הנשלט על ידי גברים.
רקע
מאמצי ישראל למתג את עצמה מחדש החלו באופן לא רשמי בשנת 2003 ביוזמת אנשי עסקים ומומחי תקשורת אמריקאים. במקביל הקים משרד החוץ תחת סילבן שלום מחלקת "הסברה" חדשה לקידום הישגיה ופעילותה החיובית של ישראל.
קמפיין "Brand Israel" הושק בשנת 2005 בניהולו של הדיפלומט עידו אהרוני. הוא ידוע גם תחת השם Brand Israel Group (ובקיצור BIG). אהרוני ריכז כמה אנשי שייוק כדי להתמודד עם התדמית הבעייתית של ישראל בעולם. בקבוצה השתתפו אליאס באקוולד, ממייסדי "ברסן מרסטלר" ; פרן אופנהיים, בעלת חברת ייעוץ ובעבר מנהלת מותג המזון "קראפט ג'נרל פודס" ; הלן מרלו, לשעבר דוברת וסגן נשיא בחברת הטבק הענקית "פיליפ מוריס", שטיפלה בגל ה"אנטי-טבק" כלפי החברה; בועז מורד, ישראלי החי בארצות הברית, דוקטור בפסיכולוגיה של קבלת החלטות ובעל חברת המחקר "אינסייט ריסרץ' גרופ"; סוזן בונדי, בעלת טור פיננסי בסינדיקציה; ולי דרניקוף, מנהל אסטרטגיה בתחום השיווק בחברת ייעוץ ובעבר איש חברת הייעוץ הגדולה מקינזי. הרעיון שהתגבש הוא שצריך "למכור" את ישראל עם אותם הכלים שבאמצעותם משווקים מוצרי צריכה. |
|
מונדיאליטו 2018 בכדורגל חופים היה טורניר כדורגל חופים, שנערך בחוף של העיר אלמאדה, פורטוגל בין התאריכים 15 ביוני ל-17 ביוני 2018. התחרות כללה ארבע נבחרות שהתחרו ביניהן בשיטת ראונד רובין (שיטה שבה כל נבחרת פוגשת את כל הנבחרות האחרות).
הנבחרות המשתתפות
מקסיקו מקסיקו
פורטוגל פורטוגל (מארחת)
יפן יפן
ספרד ספרד
טבלה סופית
לוח זמנים ותוצאות
כל שעות שריקות הפתיחה הן בזמן המקומי בישראל (UTC+02:00). |
|
מלחמת המשיח (באנגלית: Messiah War) הוא אירוע קרוסאובר] ביקום מארוול שפורסם בחוברות קייבל ואקס פורס על ידי חברת מארוול קומיקס בין מאי ליולי 2009 למשך 7 חוברות. |
|
סן שאמון (בצרפתית: Char Saint Chamond) היה טנק צרפתי שהוצג במהלך מלחמת העולם הראשונה.
רקע
הטנק תוכנן במגמה לאפשר לכוח מסתער לפרוץ את מכשולי גדרות התיל של שטח ההפקר שהפריד בין עמדות הביצורים של מלחמת החפירות במלחמת העולם הראשונה. בהגדרה היה על הכלי להיות בעל כושר עבירות, כך שיוכל לעבור מכתשים שנפערו בשטח בשל פגזי הארטילריה מבלי להתהפך, יוכל לעבור שוחות וידרוס מכשולי תיל; יהיה בעל כוח אש עצמאי כך שיוכל להתגונן ויהיה בעל שריון שיגן על צוותו מירי נשק קל של האויב. מטרת הכלי הייתה לפרוץ דרך לחיל רגלים שיבוא בעקבותיו.
ב-16 ביוני 1915 הציג מהנדס חברת שניידר, אז'ן ברילה (Eugène Brillié), אבטיפוס של הטנק לנשיא צרפת, רמון פואנקרה. הטנק השתמש במנגנון זחלי (מזקו"ם) שבוסס על מנגנון הנעה של טרקטור ופותח יחד עם חברת סן שאמון אך בהמשך נפרדו דרכי שתי החברות וכל אחת פיתחה כלי שונה על בסיס אותו תכנון ראשוני.
תיאור הכלי
ההבדל העיקרי בין הסן שאמון לשניידר CA1 היה התותח. בסן שאמון נעשה שימוש בתותח 75 מ"מ, אותו קליבר כמו בשניידר CA1, אך באורך קנה ארוך יותר של 12 קליברים (כלומר 90 סנטימטר), דבר שהפך את הכלי למעשה לסוג של תותח מתנייע, הראשון מסוגו בעולם. אורך הקנה, שלא היה קיים באפיון הצבא כלל, סיבך את התכנון ויצר חוסר-פרופורציה בצידו הקדמי של הטנק, אך לבסוף בספטמבר 1916 הושלם התכנון ו-400 יחידות הוזמנו.
בנוסף לתותח צויד הטנק ב-2 מקלעי הוצ'קיס 8 מ"מ משני צדדיו, ו-2 מקלעים בחזית, אחד לצד התותח ואחד מקביל. |
|
כליזמר הוא כינויו של נגן הפועל במסורת נגינת מוזיקת הכליזמרים. הכליזמר, הנגן היהודי הנודד, היה דמות מרכזית בחיי היהודים במזרח אירופה אשר ליוותה אירועי שמחה ואבל במעגל החיים היהודי. לרוב מנגנים הכליזמרים במסגרת להקה של שלושה עד שלושה עשר נגנים אך לעיתים גם כבודדים.
כלי נגינה והרכבים
כלי הנגינה העיקריים המשמשים כליזמרים הם קלרינט, כינור, תוף, קונטרבס ואקורדיון. בעבר היה הכינור הכלי הנפוץ ביותר, אך כיום נגינה על קלרינט היא הנפוצה ביותר בקרב כליזמרים.
מלבד כליזמרים אשר ניגנו כבודדים, כליזמרים רבים ניגנו בלהקות. גודל הלהקה היה משתנה ממקום למקום ולפי חשיבות הלהקה. להקות קטנות היו שלישיות אשר כללו כלי סולו (קלרינט/כינור), כלי בס (הקונטרבס) וכלי הקשה (תוף) ששימש למקצב. בלהקות שפעלו על בסיס משפחתי וכן בכאלו בהן הכנר הראשי או הקלרינטן היו מפורסמים הגיע מספר הנגנים לכדי 13 ויותר. |
End of preview. Expand
in Data Studio
README.md exists but content is empty.
- Downloads last month
- 45